Την ελληνική μελέτη της διεθνούς συνεργασίας Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR) παρουσίασε ο επικεφαλής της μελέτης για την Ελλάδα Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας Κώστας Αθανασάκης. Τα ευαίσθητα σημεία της πολιτικής Υγείας στην Ελλάδα ανέδειξε ο κ. Αθανασάκης.
Στο εγχείρημα αυτό ένωσαν τις δυνάμεις τους το London School of Economics, το World Economic Forum, καθώς και η AstraZeneca και άλλους παγκόσμιας εμβέλειας εταίρους. Στόχος της συνεργασίας PHSSR είναι να διερευνηθούν προσεγγίσεις για την αναδιαμόρφωση συστημάτων υγείας που θα διαθέτουν ανθεκτικότητα σε κρίσεις και θα ανακάμπτουν γρήγορα. Το εγχείρημα περιλαμβάνει περισσότερες από 20 χώρες, με τη συνεργασία πανεπιστημιακών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, βιοεπιστημών και επιστημών υγείας, υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας καθώς και επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, o κ. Αθανασάκης αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η PHSSR, την οποία έχει αναπτύξει το London School of Economics. Στην προσπάθεια έχουν συμβάλλει ειδικοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών των χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. Ο ίδιος παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης αναφορικά με τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας, αλλά και τις δυνατότητες για τη διασφάλιση του μέλλοντος του συστήματος, σε όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.
Τρωτό σημείο της πολιτικής Υγείας στη χώρα μας είναι η έμφαση στην πλευρά της προσφοράς, ενώ για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας οι πολιτικές υγείας οφείλουν να έχουν ως βάση και να υπηρετούν τις ανάγκες υγείας των πολιτών της. Να ανταποκρίνονται με ευελιξία στη μελλοντική ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και τις προτιμήσεις των πολιτών. «Θέλουμε ένα σύστημα υγείας σε ετοιμότητα, που να παρακολουθεί, να καταγράφει, να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, να ενσωματώνει την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για να ικανοποιεί τις ανάγκες του ασθενή και του πολίτη, παρέχοντας την κατάλληλη φροντίδα» επεσήμανε ο κ. Αθανασάκης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη εστίασε σε επτά τομείς του ελληνικού συστήματος υγείας: στη διακυβέρνηση, τη χρηματοδότηση, το ανθρώπινο δυναμικό, τη διαχείριση του φαρμάκου και τεχνολογίας υγείας, την παροχή των υπηρεσιών υγείας, το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συστήματος υγείας.
Ο κ. Αθανασάκης υπογράμμισε τις βασικές απειλές αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας. Στη συζήτηση, επιπλέον, αναδείχτηκαν τα ζητήματα της πρόληψης, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, της εγγραμματοσύνης υγείας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των δεδομένων ως βασικοί πυλώνες ενός αποτελεσματικού και ανθεκτικού συστήματος
Στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της μελέτης, ανανέωσε το ραντεβού για τις 13 Δεκέμβρη, καθώς θα παρουσιαστούν δημοσίως τα ευρήματα στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022, στην Αθήνα. Στόχευση είναι η δημιουργία ενός διεθνούς HUB που να μπορεί διαχρονικά να μελετά και να παρέχει λύσεις πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος Υγείας.
Πηγη: https://virus.com.gr/