Πολιτική κόντρα για ΤΟΜΥ και οικογενειακό γιατρό

«Οικογενειακούς γιατρούς με το… ζόρι κάνει το Υπουργείο Υγείας τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας», καταγγέλλουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας και Γιάννης Μανιάτης.

«Ο κ. Ξανθός κόβει κορδέλες εγκαινιάζοντας ΤοΜΥ, αλλά οι ιατροί του γυρνούν την πλάτη», αναφέρουν οι δύο βουλευτές, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι προχωρεί σε «παράνομες, αναγκαστικές μετακινήσεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων από Κέντρα Υγείας σε ΤοΜΥ».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «το υπουργείο συμπεριέλαβε στη λίστα με τους οικογενειακούς γιατρούς υπηρετούντες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας, χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσκληση ή έστω ενημέρωσή τους, παρ’ ότι οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ότι η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική».

Οι βουλευτές επικαλούνται έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο οποίο αναφέρεται: «Με αφορμή ερωτήματα που δεχθήκαμε από ιατρούς Κέντρων Υγείας αναφορικά με την υποχρέωση άσκησης καθηκόντων οικογενειακού ιατρού και κατόπιν επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, σας ενημερώνουμε ότι δεν προβλέπονται εξαιρέσεις πέραν των αναφερόμενων στα σχετικά έγγραφά μας, ήτοι η άσκηση καθηκόντων οικογενειακού ιατρού από τους ιατρούς που εμπίπτουν στις προσδιοριζόμενες από την υπηρεσιακή αλληλογραφία ειδικότητες και σχέσεις εργασίας είναι υποχρεωτική. Παρακαλούμε να ενημερωθούν ενυπόγραφα οι οικογενειακοί ιατροί του Κέντρου Υγείας».

Οι Κ.Μπαργιώτας και Γ.Μανιάτης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με την υποχρεωτική άσκηση καθηκόντων οικογενειακού ιατρού και τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις. Επιπλέον, ζητούν να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα, η υπηρεσιακή αλληλογραφία, για την οποία γίνεται αναφορά στο έγγραφο της Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως και αναλυτικός πίνακας με τις έως τώρα καταληφθείσες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά περιφέρεια, δομή και ειδικότητα.

Πηγη:https://www.onmed.gr