Πολυτεχνείο Κρήτης: Ελληνική ευρεσιτεχνία προστατεύει τους γιατρούς στη διαχείριση ασθενών με κορονοϊό

Δύο προστατευτικά διαφανή κουβούκλια εξέτασης και διασωλήνωσης ασθενών παραδόθηκαν σήμερα, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων «’Αγιος Γεώργιος».

Τα κουβούκλια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο Ψηφιακών Κατασκευών και Ταχείας Πρωτοτυποποίησης (ΨΚΤΠ) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Είναι ειδικά κατασκευασμένα για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά τη διασωλήνωση του ασθενούς, καθώς περιορίζουν σημαντικά τη διασπορά σωματιδίων στο χώρο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «τα κουβούκλια είναι κατασκευασμένα από διαφανές ακρυλικό 4 mm και προορίζονται για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά τη διασωλήνωση του ασθενούς, καθώς περιορίζουν σημαντικά τη διασπορά σωματιδίων στο χώρο. Το σχέδιο αποτελεί εξέλιξη του aerosol box που επινοήθηκε και αναρτήθηκε online από τον αναισθησιολόγο Lai Hsien-Yung και είναι προϊόν συνεργασίας του εργαστηρίου με το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων».

Η μελέτη, κατασκευή και συναρμολόγηση των κουβουκλίων έγινε σε συνεργασία με τον Χαράλαμπο Δουλαβεράκη, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Στην κατασκευή συμμετείχε, επίσης, ο προπτυχιακός φοιτητής της Σχολής Βασίλης Τουρλίδας.

Τα δύο κουβούκλια παραδόθηκαν σήμερα στον διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Μπέα, από τον διευθυντή του Εργαστηρίου Ψηφιακών Κατασκευών, επίκουρο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αλέξανδρο Βαζάκα. Παρούσες στην παράδοση ήταν η Ειρήνη Λαγουδάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου και η Μαρία Πετραντωνάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων επιτροπής δωρεών του νοσηλευτικού ιδρύματος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE

 

 

Πηγή: https://www.healthview.gr/