ΠΟΥ: Αυτοί είναι οι τρεις κίνδυνοι εάν φοράτε μάσκα

Συνεδριάζει σήμερα η  Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) μετά την λήξη της καθιερωμένης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί και το θέμα των μασκών, όπως δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ). Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί και το θέμα των μασκών όπως δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας.  Ο ειδικός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ότι μπορεί να φορέσουμε όλοι μάσκες ανάλογα με τις οδηγίες που θα δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων.

Πριν από δύο ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων τοποθετήθηκαν εκ νεου σχετικά με τη χρήση μασκών.

“Η χρήση μασκών από το γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται με βάση τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους”, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας από το Υπουργείο Υγείας. Και σημείωσε: “ Oι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι οι ακόλουθοι:

  • Nα μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου
  • Δυσκολία στην αναπνοή από την χρήση μάσκας
  • Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία οδηγεί σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως τη διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών και άλλα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, ο ΠΟΥ επανατοποθετήθηκε τονίζοντας ότι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλα τα άτομα είναι αυτά που ξέρουμε πολύ καλά και έχουμε επαναλάβει χιλιάδες φορές:

  • Να αποφεύγουμε συνωστισμό και κλειστούς χώρους
  • Να κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από τους άλλους, ιδίως άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα και φτάρνισμα)
  • Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα όταν τα χέρια μας είναι ορατά βρώμικα
  • Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με τον αγκώνα ή με χαρτομάντηλο (το μαντήλι το πετάμε αμέσως) και να πλένουμε τα χέρια μας
  • Να μην αγγίζουμε όσο γίνεται το πρόσωπό μας

Στο τραπέζι του ΕΕΔΥ το θέμα της χρήσης των μασκών από το γενικό πληθυσμό – Δεν ξεκαθάρισε ο ΠΟΥ 

“Ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του” είπε ο Τσιόδρας και πρόσθεσε: Άφησε το ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί τι θα γίνει με το μέτρο ανάλογα με την πορεία την επιδημίας στη χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους και ειδικούς πληθυσμούς.

Παρόμοια είναι και η θέση του ευρωπαϊκού CDC το οποίο ανέφερε ακόμα περισσότερα επιχειρήματα σχετικά με την χρήση της μάσκας από το γενικό κοινό. “Άφησε το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας ανοικτό, ώστε να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από τους ασυμπτωματικούς ανθρώπους, εκείνους που άρχισαν να μεταδίδουν τον ιό και σε περιπτώσεις που ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος.

Σε κάθε περίπτωση σε λίγο θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) και το θέμα αυτό θα τεθεί επί τάπητος…

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/