ΠΟΥ: Δραματική έκκληση για οξυγόνο και βοήθεια σε ασθενείς με κορωνοϊό

Τουλάχιστον τρία μεγάλα εργοστάσια οξυγόνου στην Ουκρανία έχουν κλείσει, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό από τη ρωσική εισβολή, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απευθύνει έκκληση και να προειδοποιεί για «κρίσιμη» έλλειψη οξυγόνου και να ζητά να δημιουργηθούν διάδρομοι για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεζούς δήλωσε ότι η «κρίσιμη» έλλειψη οξυγόνου θα επηρεάσει την ικανότητα θεραπείας ασθενών με κορωνοϊό, αλλά και με άλλες παθήσεις. Ήδη, στη χώρα τρία μεγάλα εργοστάσια οξυγόνου έχουν κλείσει και αναζητούνται τρόποι να παραδοθεί οξυγόνο από γειτονικές χώρες.

«Η κρίσιμη έλλειψη οξυγόνου θα έχει αντίκτυπο στην ικανότητα θεραπείας ασθενών με Covid-19 και σε πολλές άλλες καταστάσεις. Τουλάχιστον τρία μεγάλα εργοστάσια οξυγόνου στην Ουκρανία έχουν πλέον κλείσει και αναζητούμε τρόπους πρόσβασης σε οξυγόνο από γειτονικές χώρες, όπως και τρόπους να το παραδώσουμε με ασφάλεια εκεί που χρειάζεται».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Μάικ Ράιαν ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία χορηγούσαν οξυγόνο σε 2.000 ασθενείς με κορωνοϊό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο αριθμός να έχει αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών που χρειάζονται καταστάσεις για άλλους λόγους.

«Το οξυγόνο σώζει ζωές. Και το χρειάζεσαι όταν το χρειάζεσαι. Δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι αύριο. Δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Δεν μπορείς να μπεις σε λίστα αναμονής. Δεν μπορείς νς σταθείς στην ουρά για οξυγόνο. Το οξυγόνο σώζει ζωές», τόνισε.

Άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει παροχή οξυγόνου και άλλων κρίσιμων φαρμάκων, άνθρωποι θα πεθάνουν άσκοπα».

Παράλληλα, ο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε ανησυχία για τις αναφορές για επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις.

«Ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές για επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις», δήλωσε o γενικός Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Η ιερότητα και η ουδετερότητα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των προμηθειών, των μεταφορών και των εγκαταστάσεων για ασθενείς, και το δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση στην περίθαλψη πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται», είπε.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του για τη δημιουργία διαδρόμων για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως της μεταφοράς οξυγόνου, τα αποθέματα του οποίου στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλά.

Η πρώτη αποστολή ιατρικού εξοπλισμού στην Πολωνία

Μια πρώτη αποστολή ιατρικού εξοπλισμού του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών κιτ, πρόκειται να φτάσει στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε ένα περιστατικό την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση με βαριά όπλα σε νοσοκομείο που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 10, μεταξύ των οποίων έξι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει επί του παρόντος αρκετές άλλες αναφερόμενες επιθέσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς την Τετάρτη, οι ουκρανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στο Χάρκιβ και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της χώρας, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Περίπου 660.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί «ραγδαία», προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

 

 

Πηγή: https://healthpharma.gr/