ΠΟΥ: Οι εγκαταστάσεις υγείας της Ουκρανίας αγωνίζονται να παρέχουν περίθαλψη

Σε κοινή δήλωση, ο ΠΟΥ, η UNICEF και η UNFPA ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό όλων των επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των πράξεων «ασυνείδητης σκληρότητας» – και την άμεση κατάπαυση του πυρός. “Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία είναι σαφώς υπό σημαντική πίεση και η κατάρρευσή του θα ήταν καταστροφή.

ΠΟΥ: Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία πιστεύεται ότι έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) προειδοποιούν ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία έχουν επεκταθεί σε οριακό σημείο. Το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη δήλωσε ότι εργάζεται «μέρα και νύχτα» για να διατηρήσει ανοιχτές τις αλυσίδες ιατρικού εφοδιασμού και να διατηρήσει το σύστημα υγείας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, εργαζόμενους και ασθενείς είχαν σκοτώσει 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν 34 την Τρίτη. Περισσότερες επιθέσεις επαληθεύονται. Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία πιστεύεται ότι έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων 6,7 εκατομμυρίων εκτοπισμένων στο εσωτερικό.

“Οι αλυσίδες ανεφοδιασμού έχουν διαταραχθεί σοβαρά. Πολλοί διανομείς δεν λειτουργούν, ορισμένα αποθέματα είναι απρόσιτα λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι προμήθειες φαρμάκων εξαντλούνται και τα νοσοκομεία αγωνίζονται να παράσχουν περίθαλψη σε ασθενείς και τραυματίες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Ο οργανισμός είπε ότι συνεργάζεται με τους εταίρους και τις ουκρανικές αρχές για να συντονίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων κιτ χειρουργικής επέμβασης για τραυματισμό και έκτακτης ανάγκης, αναπνευστήρες και φάρμακα.

Επιπλέον, ο ΟΗΕ σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα της προσπάθειας αρωγής είναι η παροχή υποστήριξης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των γειτονικών χωρών που υποδέχονται πρόσφυγες.

Ωστόσο, στις πόλεις της Ουκρανίας, η κατάσταση έχει γίνει «πιο επισφαλής μέρα με τη μέρα» και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τη Δευτέρα να τηρηθεί το ανθρωπιστικό δίκαιο στην Ουκρανία.

Στην πόλη της Μαριούπολης, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε την Κυριακή ότι οι βασικές ανάγκες όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ο Γκουτέρες είπε ότι ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι εργάζονται για να εξασφαλίσουν τη διέλευση από τις πολιορκημένες περιοχές και να παρέχουν βοήθεια, όπου η ασφάλεια το επιτρέπει.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισαν επίσης τους συνεχιζόμενους φόβους για την πυρηνική ασφάλεια και ο ΔΟΑΕ είπε ότι η ηλεκτρική ενέργεια είχε αποκατασταθεί στην τοποθεσία του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ που δεν λειτουργεί.

Η υπηρεσία ατομικής ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Ουκρανοί τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια προστέθηκαν από Ρώσους εκπροσώπους, παραβιάζοντας τις οδηγίες για την ασφάλεια.

Το εργοστάσιο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις 4 Μαρτίου.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διαθέσουν 40 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (CERF) προκειμένου «να αυξηθεί η ζωτική βοήθεια για να προσεγγιστούν οι πιο ευάλωτοι».

Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία

Τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε διάθεση 20 εκατομμυρίων δολαρίων και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζήτησε 510 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για την παροχή αρχικής επείγουσας βοήθειας σε όσους έχουν εκτοπιστεί.

Σε κοινή δήλωση, ο ΠΟΥ, η UNICEF και η UNFPA ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό όλων των επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των πράξεων «ασυνείδητης σκληρότητας» – και την άμεση κατάπαυση του πυρός. “Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία είναι σαφώς υπό σημαντική πίεση και η κατάρρευσή του θα ήταν καταστροφή. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτό”, έγραψαν οι ομάδες. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να τηρούνται και η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας».

Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι είναι δυνατή μια «ειρηνική επίλυση» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/