ΠΟΥ: Ο κορονοϊός πέρασε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου

Μια έρευνα του ΠΟΥ από κοινού με την Κίνα  σχετικά με την προέλευση της COVID-19 αναφέρει ότι η μετάδοση του ιού από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιο πιθανό σενάριο. Επιπλέον χαρακτηρίζει  «εξαιρετικά απίθανη» την εργαστηριακή προέλευση του ιού.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από προσχέδιο αντιγράφου που αποκτήθηκε από το Associated Press. Οι ερευνητές πρότειναν περαιτέρω έρευνα σε όλους τους τομείς εκτός από την υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο.

Η κυκλοφορία της έκθεσης έχει καθυστερήσει επανειλημμένα, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το αν η κινεζική πλευρά προσπαθούσε να γλιτώσει την ευθύνη για την πανδημία που πέφτει στην Κίνα. Ένας αξιωματούχος της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι περίμενε ότι θα είναι έτοιμη για κυκλοφορία «τις επόμενες μέρες».

Ειδικότερα, το Associated Press παρέλαβε τη Δευτέρα από διπλωμάτη με έδρα τη Γενεύη από μια χώρα-μέλος του ΠΟΥ κάτι που μοιάζει σχεδόν με την τελική έκδοση. Δεν ήταν σαφές εάν η έκθεση ενδέχεται να αλλάξει πριν από την κυκλοφορία της. Ο διπλωμάτης δεν ήθελε να ταυτοποιηθεί επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να διαρρεύσει πληροφορίες πριν την τελική δημοσίευση της έκθεσης.

Τα σενάρια εξάπλωσης του κορονοϊού

Οι ερευνητές απαρίθμησαν τέσσερα σενάρια για την πιθανότητα εμφάνισης του ιού που ονομάζεται SARS-CoV-2. Στην κορυφή της λίστας ήταν η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου, το οποίο ανέφεραν ότι ήταν πολύ πιθανό. Αξιολόγησαν το ενδεχόμενο άμεσης εξάπλωσης από νυχτερίδες στον άνθρωπο ως πιθανό, και δήλωσαν ότι η εξάπλωση μέσω τροφών ψυχρής αλυσίδας ήταν δυνατή αλλά όχι πιθανή.

Ο πλησιέστερος συγγενής του ιού που προκαλεί COVID-19 έχει βρεθεί σε νυχτερίδες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι φέρουν κορονοϊούς. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι «η εξελικτική απόσταση μεταξύ αυτών των ιών νυχτερίδας και του SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι είναι αρκετές δεκαετίες, γεγονός που υποδηλώνει έναν σύνδεσμο που λείπει».

Η έκθεση αναφέρει ότι πολύ παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί στους παγκολίνους, αλλά επίσης σημείωσε ότι τα βιζόν και οι γάτες είναι ευαίσθητα στον ιό COVID, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι φορείς.

Ο ιός ενδεχομένως να μην ξεκίνησε στη Γουχάν

Η έκθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια επίσκεψη μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Peter Ben Embarek, ο εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ που ηγήθηκε της αποστολής Wuhan, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση είχε οριστικοποιηθεί και ότι είχε ελεγχθεί και μεταφραστεί.

«Περιμένω ότι τις επόμενες μέρες, η διαδικασία να ολοκληρωθεί και θα μπορέσουμε να την κυκλοφορήσουμε δημόσια», είπε. Το προσχέδιο έκθεσης είναι ασαφές για το κατά πόσον το ξέσπασμα ξεκίνησε σε μια αγορά θαλασσινών στη Γουχάν που είχε μια από τις πρώτες ομάδες κρουσμάτων τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ανακάλυψη άλλων κρουσμάτων πριν από το ξέσπασμα της αγοράς της Γουχάν υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει ξεκινήσει αλλού. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ήπιες περιπτώσεις που δεν εντοπίστηκαν και ότι θα μπορούσε να είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ της αγοράς και των προηγούμενων κρουσμάτων.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/