ΠΟΥ ψυχική υγεία: Χρηματοδότηση τώρα ΑΠΟ

Άμεση είναι η αναγκαιότητα για χρηματοδότηση των τομέων ψυχικής υγείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ύστερα από έρευνα σε 130 χώρες που δείχνει τον καταστροφικό αντίκτυπο του Covid-19 στους τομείς ψυχικής υγείας όταν μάλιστα λόγω της κατάστασης οι ανάγκες αυξάνονται.

Όπως έχει επισημάνει ο ΠΟΥ στο παρελθόν οι χώρες πριν την πανδημία δαπανούσαν λιγότερο από 2% του εθνικού προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία. Η πανδημία έχει αυξήσει την ανάγκη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθότι το πένθος, η απομόνωση, η απώλεια εισοδήματος και ο φόβος για το αύριο προκαλούν ψυχικές παθήσεις ή επιδεινώνουν τις ήδη υπάρχουσες. Τα άτομα με προ υπάρχουσες ψυχικές, νευρολογικές διαταραχές ή διαταραχές χρήσης ουσιών είναι επίσης πιο ευάλωτα στη λοίμωξη SARS-CoV-2 και μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών αποτελεσμάτων ακόμη και θανάτου. Ο SARS-CoV-2 μπορεί να οδηγήσει ακόμα σε νευρολογικές και ψυχικές επιπλοκές, όπως παραλήρημα, διέγερση, και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

 

 

 

 

 

 

«Η καλή ψυχική υγεία είναι απολύτως θεμελιώδης για τη γενική υγεία και ευημερία. Ο Covid-19 έχει διακόψει τις βασικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο ακριβώς τώρα που τις χρειάζονται περισσότερο. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά για να επενδύσουν περισσότερο σε προγράμματα ψυχικής υγείας που σώζουν ζωές ̶ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής» δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει οδηγίες προς τις χώρες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης βασικών υπηρεσιών ̶ συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ̶ κατά τη διάρκεια του COVID-19.

Την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας 10 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της εκστρατείας #MoveforMentalHeatlh ο ΠΟΥ προσκαλεί την παγκόσμια κοινότητα να συμμετάσχει σε ένα διαδικτυακό γεγονός που ως στόχο έχει να αφυπνίσει τα κράτη για αύξηση δαπάνης στον τομέα της ψυχικής υγείας.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/