Πριν από το Πάσχα η προκήρυξη για 1000 μόνιμους γιατρούς στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Πριν από το Πάσχα αναµένεται η προκήρυξη για 1.000 θέσεις µόνιµων ιατρών, η επιλογή των οποίων θα γίνει από τα Συµβούλια Κρίσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό µέσω ΑΣΕΠ.

Όπως προβλέπεται για το ιατρικό προσωπικό, οι θέσεις προς πλήρωση στο ΕΣΥ θα ανακοινωθούν από τα ίδια τα νοσοκοµεία όπου θα προσληφθούν οι γιατροί.

Προηγουμένως όμως θα προηγηθεί η καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό από τις επτά Υγειονοµικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) σε συνεργασία µε το υπουργείο, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η επιλογή των γιατρών µέσα από τα Συµβούλια Κρίσεως του κάθε νοσοκοµείου.

Παρότι για τις θέσεις µόνιµων γιατρών δεν θα µεσολαβήσει το ΑΣΕΠ, εκτιµάται ότι η διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον χειµώνα, γεγονός βέβαια το οποίο χρησιµοποιεί η κυβέρνηση στην επιχειρηµατολογία της για να δείξει ότι οι προσλήψεις δεν αποτελούν προεκλογική φούσκα, καθώς θα ολοκληρωθούν µετά τις κάλπες.

Η συγκεκριµένη διαδικασία θα εφαρµοστεί για το σύνολο των 4.000 θέσεων µόνιµων γιατρών, που θα προσληφθούν τα επόµενα τέσσερα χρόνια.

Η ακτινογραφία των ελλείψεων

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σήµερα από το δηµόσιο σύστηµα υγείας λείπουν περίπου 5.000 γιατροί, ενώ οι νοσηλευτές που απουσιάζουν φτάνουν τους 15.000, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Οµοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟΕΣΥ).

Από τα µεγαλύτερα προβλήµατα σε κενά παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Γι’ αυτό και η αρχή θα γίνει από τις εντατικές, ώστε να καλυφθούν άµεσα τα κενά που υπάρχουν, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι ογκολογικές κλινικές και τα τµήµατα επειγόντων περιστατικών.

Σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία

Οι προσλήψεις θα δώσουν ανάσα στους νέους γιατρούς οι οποίοι θα διεκδικήσουν µια µόνιµη θέση αλλά και στα δηµόσια νοσοκοµεία, εάν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ περίπου 300 γιατροί µε συνταξιοδότηση χωρίς να αντικαθίστανται.

Ενδεικτικό είναι ότι η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς το 28% των µελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούµενοι. Να σηµειωθεί ότι στη χώρα µας επισήµως υπάρχουν περίπου 70.000 γιατροί που εργάζονται είτε στον ιδιωτικό τοµέα της Υγείας είτε στον δηµόσιο.

Βέβαια δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην αρχή της κρίσης οι γιατροί στα δηµόσια νοσοκοµεία ήταν περίπου 27.000, ενώ σήµερα υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τις 8.000. Ο περιορισµός του αριθµού των γιατρών στο ΕΣΥ οφείλεται στο γεγονός της απαγόρευσης των µόνιµων προσλήψεων στο ∆ηµόσιο που είχε επιβληθεί από τους τροϊκανούς και είχε φθάσει µάλιστα ακόµη και σε µία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/