Προδιαβήτης μεταβολισμός: 1 στους 5 υγιείς ανθρώπους έχει προδιαβητικό μεταβολισμό

Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο να συλλάβουν τα πρώτα σημάδια ότι το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πριν φτάσει σε προδιαβητικά επίπεδα.

Επιστήμονες στο Klick Labs ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο να συλλάβουν τα πρώτα σημάδια ότι το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πριν φτάσει σε προδιαβητικά επίπεδα στους ασθενείς. Στα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Mayo Clinic Proceedings: Digital Health, οι ερευνητές περιέγραψαν μια νέα μέθοδο ανάλυσης που επισημαίνει έναν πρόδρομο του προδιαβήτη που ονομάζεται διαταραχή της ομοιόστασης γλυκόζης (IGH).

Όταν εφάρμοσαν την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μαθηματική τους μέθοδο σε δεδομένα που ελήφθησαν από συνεχείς συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης (CGM), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες στη μελέτη, που θεωρούνταν υγιείς από τα ιατρικά πρότυπα, είχαν στην πραγματικότητα μεταβολισμό γλυκόζης παρόμοιο με εκείνους με προδιαβήτη.

«Για τα άτομα με διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να ανεβαίνουν και να πέφτουν σαν μια άγρια βόλτα με τρενάκι με απότομες πτώσεις και κορυφές», δήλωσε ο Jaycee Kaufman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Klick Labs. «Βρήκαμε ένα παρόμοιο μοτίβο σε ασθενείς με IGH, αν και αυτά τα μοτίβα έμοιαζαν περισσότερο με ήπια κύματα παρά με δραματικές κορυφές, αλλά η παρέμβαση σε αυτόν τον πληθυσμό θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανότητα εξέλιξης σε πλήρη διαβήτη».

Συνολικά 384 άτομα εξοπλίστηκαν με CGM για τη μελέτη και αξιολογήθηκαν από γιατρό σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν διαβητικούς, προδιαβητικούς ή υγιείς, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιγράφονται από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Μετά την εφαρμογή του μαθηματικού μοντέλου, οι ασθενείς στη συνέχεια ταξινομήθηκαν εκ νέου σε δύο ομάδες με βάση τις παραμέτρους της ομοιόστασης της γλυκόζης τους: αποτελεσματική ή μειωμένη.

«Αυτό που ήταν πιο εκπληκτικό είναι ότι το 20 τοις εκατό των συμμετεχόντων, οι οποίοι αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας τα τυπικά εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον διαβήτη και κρίθηκαν υγιείς από γιατρό, διαπιστώθηκε ότι είχαν μειωμένη ομοιόσταση της γλυκόζης – κάτι που ενισχύει τώρα ότι είναι δυνατό να παρασχεθεί μια νωρίτερα, περισσότερο ακριβής και ευαίσθητη αξιολόγηση της διαβητικής κατάστασης των ανθρώπων», δήλωσε ο Yan Fossat, Αντιπρόεδρος της Klick Labs.

Περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη στις ΗΠΑ και ένας στους τρεις Αμερικανούς έχει προδιαβήτη ή διαβήτη. Βόρεια των συνόρων, υπάρχουν 11,7 εκατομμύρια Καναδοί που ζουν με διαβήτη ή προδιαβήτη. Από τα άτομα με προδιαβήτη στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 80% δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν. Καθώς η έρευνα υποδηλώνει ότι είναι δυνατό να αναστραφεί ο διαβήτης ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί η εξέλιξή του, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου που μπορούν να επισημάνουν τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η παρακολούθηση περιλαμβάνουν την ανασκόπηση παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ και το οικογενειακό ιστορικό. και η διάγνωση βασίζεται κυρίως στις εξετάσεις αίματος όπως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και το Τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT). «Αυτή η νέα μέθοδος ανάλυσης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη», δήλωσε ο Fossat. «Η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, επομένως η μέθοδός μας έχει τη δυνατότητα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως».

Αυτά τα ευρήματα είναι τα πιο πρόσφατα στη συνεχιζόμενη εργασία του Klick στον χώρο του διαβήτη. Η μελέτη τους «Η ομοιόσταση ως αναλογικό-ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου», που δημοσιεύτηκε στο Nature Digital Medicine το 2020, βασίστηκε επίσης σε μαθηματική μοντελοποίηση για τον προσδιορισμό ορισμένων από τις υποκείμενες αλλαγές στον τρόπο ρύθμισης της γλυκόζης. Αυτή η εργασία πραγματοποιήθηκε σε συνεχή συνεργασία με το Ontario Tech University, Lennaert van Veen, Καθηγητή Μαθηματικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών, και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από επιχορήγηση Mitacs.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/