Προεκλογικές δεσμεύσεις για μαζικές προσλήψεις στην Υγεία

Το φιλόδοξο αριθμό των 10.000 προσλήψεων στην Υγεία, σε βάθος τριετίας υπόσχεται η κυβέρνηση. 2500 εξ αυτών μέσα στο τρέχον έτος.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από φέτος εφαρμόζεται ο κανόνας 1:1 όσον αφορά στις προσλήψεις, σε συνδυασμό με τον στρατηγικό προγραμματισμό σε ετήσια και πολυετή βάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, για φέτος, σχεδιάζονται προσλήψεις 2.500 για τον τομέα της Υγείας, 1.000 ιατρών και 1.500 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Παράλληλα για την επόμενη τριετία προγραμματίζονται άλλες 7.500 προσλήψεις για τον χώρο της Υγείας. «Άρα ξεκινώντας από φέτος, στην επόμενη τετραετία θα προσληφθούν 10.000 άτομα στο χώρο της Υγείας που αυτό αποδεικνύει και έμπρακτα τη μεγάλη προτεραιότητα και σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Η παρέμβαση αυτή  δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε με επάρκεια και ασφάλεια τις ανάγκες όλων των δομών και υπηρεσιών του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές σε όλη τη χώρα, τα τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους», σχολίασε από την πλευρά του ο  Ανδρέας Ξανθός.

Προσέθεσε, δε, ότι δίνεται η δυνατότητα σε συμβασιούχους γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που αυτά τα χρόνια κάλυψαν μέσα από διαφόρων τύπων συμβάσεις ζωτικές ανάγκες στο σύστημα να διεκδικήσουν μόνιμη θέση στο σύστημα. Παράλληλα εκτίμησε ότι δίνεται ένα μήνυμα ειδικά στους νέους γιατρούς της χώρας, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει μαζικά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχει δυνατότητα αξιοπρεπούς επαγγελματικής και επιστημονικής προοπτικής.

Ο Παυλος Πολάκης διευκρίνισε ότι οι 10.000 μόνιμες προσλήψεις αφορούν 4.000 γιατρούς και 6.000 προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

«Αυτό έρχεται σε συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλαμε το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει υπηρεσία πάνω από 18.000 άνθρωποι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ και είναι κι’ άλλοι περίπου 5.000 με προκηρυγμένες θέσεις και στη διαδικασία να αναλάβουν. Με αυτό τον τρόπο ισορρόπησε το σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο το παραλάβαμε υποστελεχωμένο και σε μια κατάσταση πριν από τη διάλυση. Δεν είναι σε αυτή την κατάσταση σήμερα, πατήσαμε στα πόδια μας. Ενισχύσαμε και οικονομικά το σύστημα παραλάβαμε νοσοκομεία με 730 εκατ. χρέη και φέτος έχουν πάνω από 250 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα και νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα μπορούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη του συστήματος υγείας», υποστήριξε.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/