Προεκλογική αναδίπλωση Μαξίμου στα αναδρομικά των γιατρών ΕΣΥ

Την πολιτική της βούλησηνα συμπεριλάβει τους γιατρούς ΕΣΥ στη ρύθμιση περί καταβολής των αναδρομικών που έχουν κοπεί με το ν.4093/2012, εξέφρασε η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, του Αν. Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου. 

Αν κι από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός είχε εξαιρέσει τους γιατρούς ΕΣΥ από σχετική ρύθμιση που εξήγγειλε για άλλους δημόσιους λειτουργούς, τελικά άλλαξε στάση στο πλαίσιο της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος των απωλειών που υπέστησαν τα εισοδήματα των γιατρών ΕΣΥ, από τα πρώτα κιόλας μνημονιακά χρόνια.

«Η παρέμβαση αυτή συμπληρώνει την πολύ σημαντική δέσμη μέτρων για τη δημόσια περίθαλψη που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ» επισημαίνει η Αριστοτέλους. Διευκρινίζει, βέβαια, πως η εξαγγελία υπόκειται στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να τροποποιηθεί ή να αναιρεθεί.

Εξάλλου, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η αποκατάσταση των αποδοχών στα προ των περικοπών επίπεδα, πρέπει να γίνει για όλους του ιατρούς του ΕΣΥ μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018. Οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά για μεγαλύτερο διάστημα είναι οι ελάχιστοι γιατροί που προσέφυγαν εναντίον των περικοπών (από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα).

Εναντίον της απόφασης αυτής προσφεύγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 5 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα αναδρομικά των γιατρών ΕΣΥ θα απονεμηθούν πετσοκομμένα καθώς θα γίνει αυτόματος συμψηφισμός με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμη και με οφειλές που έχουν μπει σε ρύθμιση.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/