Προεκλογική …σιωπηρή παράταση στην εφαρμογή του voucher από τον ΕΟΠΥΥ

Σε σιωπηλή παράταση έχει προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά την εφαρμογή του voucher στα οπτικά καταστήματα και στους επαγγελματίες ειδικής αγωγής. Αν και τυπικά έχει λήξει η προθεσμία που το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού είχαν θέσει για την εφαρμογή του νέου συστήματος που ουσιαστικά καταργεί την προπληρωμή από τους δικαιούχους, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τί και πότε θα ισχύσει.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλης Πλαγιανάκος, στην ομιλία του στη Βουλή, είχε ταχθεί υπέρ της συμβασιοποίησης όλων των παρόχων (εκκρεμούν οι συμβάσεις με οπτικούς και επαγγελματίες ειδικής αγωγής) και είχε δηλώσει ότι άμεσα θα προχωρήσει στην υπογραφή.

Από την πλευρά τους, οι γονείς των παιδιών που χρήζουν υπηρεσιών ειδικής αγωγής υποστηρίζουν ότι «απώτερος στόχος της κυβέρνησής είναι η δραστική μείωση του κονδυλίου της ειδικής αγωγής και αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από τον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε. Από τα 105 εκατ. που διατέθηκαν το 2015 (τελευταία καταγεγραμμένα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ) για το 2019 εγκρίνονται μόνο 65 εκατ. Αυθαίρετη μείωση δηλαδή 40% χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να το αιτιολογήσει». Παράλληλα, τονίζουν ότι με το νέο ΕΚΠΥ – ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΦΕΚ 2315/Β/19.6.2018) μειώνονται θεραπείες τόσο στο πλήθος τους όσο και στο είδος τους.

Αλλά και οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για τα voucher ενώ οι οπτικοί έχουν διατυπώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προχωρούν σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ενώ απορρίπτουν και τα voucher. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και ενόψει της προεκλογικής περιόδου, το υπουργείο Υγείας, όπως φαίνεται αποφάσισε να «παγώσει» επ’ αόριστον τις σχετικές διαδικασίες.

 

Πηγη:https://www.healthview.gr/