Προμήθεια νέων αξονικών τομογράφων

Υπεγράφησαν οι προγραμματικές συμβάσεις για την προμήθεια 19 αξονικών τομογράφων για νοσοκομειακές μονάδες ανά τη χώρα.

Ο πιλοτικός διεθνής διαγωνισμός που διεξήχθη από το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο διήρκησε περίπου 18 μήνες. Το τελικό συνολικό τίμημα που προέκυψε για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση/τεχνική κάλυψη για 5 χρόνια και εκπαίδευση του προσωπικού, ανέρχεται σε περίπου 8.600.000 €, σχεδόν το μισό από την αρχική προϋπολογισθείσα δαπάνη. Τα χρήματα για τα μηχανήματα θα  καταβληθούν από τα Νοσοκομεία υποδοχής, αξιοποιώντας πόρους από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού υγείας, η ενίσχυση που δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ φέτος, έχει υπερβεί τα 670 εκατ. € έναντι των 50 εκατ. € που ήταν το 2015.

Πέντε Νοσοκομεία, τα ΓΝΑ Γεννηματάς, ΓΝΑ Σισμανόγλειο, ΓΝΕ Θριάσιο, ΓΝΘ Παπανικολάου και ΠΓΝ Ιωαννίνων, θα παραλάβουν Αξονικούς Τομογράφους 64 τομών, ενώ τα υπόλοιπα (Πύργου, Καρπενησίου, Κυθήρων, Κέρκυρας, Νάουσας, ΨΝΑ, ΝΜ Γεννηματάς, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Σητείας, Μεσολογγίου, Διδυμοτείχου, Άργους, ΚΥ Κω και Αμ. Φλέμινγκ) θα αποκτήσουν τομογράφους CT 16 Τύπου Α (32 τομών) και CT 16 Tύπου Β (16 τομών).

«Οι 3 εταιρείες που προκρίθηκαν από τον διαγωνισμό (General Electric, Siemens, «ΠΡΩΤΟΝ»), δεσμεύτηκαν για ταχύτατες διαδικασίες παράδοσης και εγκατάστασης των μηχανημάτων μέσα στο καλοκαίρι 2019, ανάλογα και με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε Νοσοκομείο υποδοχής», αναφέρει η ανακοίνωση. Κατά τον κ. Πολάκη θα μειωθεί σημαντικά ή ακόμη και θα μηδενιστεί σε κάποιες περιπτώσεις, ο απαιτούμενος χρόνος της εξέτασης/θεραπείας και κατ’ επέκταση και της επίπονης διαδικασίας που υφίστανται οι ασθενείς.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/