Α. Ξανθός: Το clawback μέσο δικαιότερου καταμερισμού πόρων – Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις 300 εκ. ευρώ αν το clawback καταργηθεί
«Αυτή την περίοδο η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουμε την υποχρέωση να καταθέσουμε το σχέδιό μας για τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθόςμιλώντας στο συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
Ο υπουργός σημείωσε πως η χώρα έχει κατορθώσει – παρά τα πολλά «τραύματα» που υπέστη – να διασφαλίσει ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργικό και προσβάσιμο σε όλους, βάσει του οποίου εφαρμόζεται μια πολιτική ισότιμης κάλυψης των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των ασθενών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η μάχη για την πρόσβαση των πολιτών στην υγεία έχει κερδηθεί». Και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα αυτό, επιτεύχθηκε στο πλαίσιο ενός πολιτικού σχεδίου, το οποίο είχε ως προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης γεγονός που αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κεκτημένο.
Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν παρεμβάσεις που δρομολογούνται σταδιακά, ειδικά όσον αφορά στη φροντίδα υγείας για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Ο υπουργός τόνισε πως η τιμολόγηση και οι επιστροφές θα είναι τώρα κεντρικό θέμα συζήτησης στο Υπουργείο.
Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι ενώ η ρύθμιση αυτή θεσπίστηκε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, έγινε πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας από την Αντιπολίτευση, μέλη της οποίας προχωρούσαν σε δηλώσεις για δώρα της Κυβέρνησης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. «Αυτού του είδους η ρητορεία δεν συμβαδίζει με ένα πολιτισμένο κράτος» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στο μέτρο του clawback, υπογράμμισε ότι «η διατήρηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο καταμερισμό πόρων».
Λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις
Όπως ανέφερε ο υπουργός, απαιτείται επιπλέον, η σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών και η ενσωμάτωση του συστήματος των DRGs στην ελληνική πραγματικότητα.
Ήδη, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο θεσμός οικογενειακού γιατρού, ενώ νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρίσκονται σε λειτουργία.
Πρόσθεσε, ότι σε λίγο καιρό, οι ασθενείς θα δέχονται τις υπηρεσίες των πρώτων ιατρών με εξειδίκευση στην ΠΦΥ στη χώρα.
Σε ότι αφορά τον κλάδο του Φαρμάκου, σημείωσε πως έχουν γίνει θετικά βήματα, όπως η ενδυνάμωση του πλαισίου διαφάνειας και η ανάπτυξη εργαλείων πολιτικού και επιχειρηματικού διαλόγου, με κύριο την διακομματική επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής. Στο βαθμό αυτό γίνονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης.
Η Ευρώπη
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο θέμα της δίκαιης τιμολόγησης των φαρμάκων, το οποίο παραμένει ανοικτό. Και πρόσθεσε πως οι συνέργειες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν κοινή ρίζα. Γιατί χωρίς την ευρωπαϊκή σύγκλιση στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η ρύθμισή τους γίνεται δύσκολη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της Υγείας, ώστε να επουλωθούν οι πληγές στη δημόσια περίθαλψη, οι οποίες προκλήθηκαν παλαιότερα και κορυφώθηκαν στην περίοδο της κρίσης. Όπως ανέφερε, τη δεκαετία 2000-2010, οι φαρμακευτικές δαπάνες εκτροχιάστηκαν, λόγω κακοδιαχείρισης, συστημικής διαφθοράς και λανθασμένης τιμολόγησης, Για όλους αυτούς τους λόγους, τα επόμενα χρόνια ήταν απαραίτητο να αναταχθεί αυτή η κατάσταση μέσω μιας πολιτικής περικοπών και υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.
Η Ελλάδα τώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο και οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της Υγείας πρέπει να εξετάσουν πώς τα «παθήματα των μνημονίων στο χώρο της Υγείας μπορούν να γίνουν μαθήματα». Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει ώστε να κινηθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Βαλέτας, υπογράμμισε ότι απομένει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η υλοποίηση ορισμένων αποφάσεων καθυστερεί. Δυστυχώς, ορισμένα κράτη-μέλη αρνούνται την εμβάθυνση αυτού του διαλόγου και θέτουν εμπόδια στις αναγκαίες συγκλίσεις και ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Σε όλη την Ευρώπη, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, καθώς και μιας δίκαιης πολιτικής τιμολόγησης φαρμάκων, ώστε να περιοριστούν οι παθογένειες που παρατηρούνται στο χώρο. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουν να θέσουν ως στόχο τη χάραξη ισχυρότερων πολιτικών σύγκλισης, τη δημιουργία αποτελεσματικότερων εργαλείων χρηματοδότησης για τα εθνικά συστήματα υγείας και την έρευνα, καθώς και τη διαμόρφωση δικαιότερων πολιτικών τιμολόγησης. Ήδη η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα στην Ευρώπη στον τομέα αυτό σε σχέση με 4 χρόνια νωρίτερα, παρατήρησε.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των επενδύσεων, χαρακτηρίζοντάς το, ως το πρωταρχικό ζήτημα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε μονάδες παραγωγής φαρμάκων συμβατικής και νέας τεχνολογίας και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση και την εθνική οικονομία.
Ωστόσο τόνισε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να απελευθερωθούν οι επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου, είναι η εξάλειψη των επιστροφών clawbackπου δίνει άδικα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ισοδυναμούν με ένα επιπρόσθετο έμμεσο φορολογικό βραχνά που φτάνει το 60%.
Τέλος, ο κ. Δέμος έκανε μια ανασκόπηση του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη και επισήμανε ότιχώρες που πρωτοπορούν στην Έρευνα και Ανάπτυξη όπως η Ιρλανδία και η Κορέα, δημιούργησαν πρώτα ένα οικονομικό πλαίσιο κινήτρων και φορολογικών απαλλαγών στις νέες επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενδυνάμωσαν την συνεργασία των Πανεπιστήμιων και των Ερευνητικών Κέντρων και την χρηματοδότηση τους από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Πηγη:http://healthmag.gr