Προσοχή στην απώλεια βάρους σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, προειδοποιεί μελέτη

Tις περισσότερες φορές, η απώλεια βάρους είναι ένας επιθυμητός στόχος που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας ενός ατόμου. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι στους ηλικιωμένους ενήλικες, η απώλεια βάρους μπορεί να υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.

Αν και το ανέβασμα στη ζυγαριά στο ιατρείο είναι μια αναμενόμενη και μερικές φορές επίφοβη διαδικασία, υπάρχει λόγος που οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης παρακολουθούν το βάρος ενός ατόμου σε κάθε ραντεβού για έλεγχο υγείας. Κυρίως, είναι επειδή οι αλλαγές στο βάρος μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μιας κατάστασης υγείας που μπορεί να χρειάζεται θεραπεία.

Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η παρακολούθηση του βάρους ενός ηλικιωμένου μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου στο JAMA Network Open , χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2010 και 2014 από 16.523 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας τουλάχιστον 70 ετών στην τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή Aspirin in Reducing Events in The Elderly (ASPREE).

Όταν οι επιστήμονες ερεύνησαν αλλαγές στο σωματικό βάρος μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι η απώλεια βάρους συνδέεται με πρόωρο θάνατο και καταστάσεις υγείας που μειώνουν τη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, η αύξηση βάρους δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες συμμετέχοντες με απώλεια βάρους 5% έως 10% είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σχέση με εκείνους με σταθερό βάρος. Επιπλέον, οι άνδρες που παρουσίασαν μείωση βάρους άνω του 10% είχαν 289% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, μια μείωση 5% έως 10% στο βάρος συσχετίστηκε με 26% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Επιπλέον, όσες έχασαν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους είχαν 114% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τις γυναίκες με σταθερό βάρος.

Η ομάδα βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της απώλειας βάρους μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων και του υψηλότερου κινδύνου θανάτου από καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και μη ειδικές για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης παρέμειναν σταθερά ακόμη και μετά την προσαρμογή των επιστημόνων για την ηλικία, την κατάσταση αδυναμίας, το βασικό ΔΜΣ, το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και τη νοσηλεία τα δύο προηγούμενα χρόνια. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι η λογιστική για τις πρόσφατες παραμονές στο νοσοκομείο είναι κρίσιμη επειδή οι άνθρωποι συχνά χάνουν βάρος λόγω της κατάστασης υγείας που οδήγησε στη νοσηλεία.

Σημειώνουν επίσης ότι η απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε στη μελέτη σχετιζόταν κυρίως με μειωμένη όρεξη – οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη τροφής.

“Αυτή η μελέτη κοόρτης σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες υποδηλώνει ότι η απώλεια βάρους συσχετίστηκε με αύξηση της θνησιμότητας για όλες τις αιτίες και την αιτία, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου και άλλων καταστάσεων που περιορίζουν τη ζωή. Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία της απώλειας βάρους, ειδικά στους ηλικιωμένους άνδρες », έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επίσης ότι η πιο πιθανή εξήγηση για αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης μιας κατάστασης υγείας που συντομεύει τη ζωή, όπως ο καρκίνος ή η καρδιακή νόσος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να διακρίνουν εάν οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος σκόπιμα ή αν οι αλλαγές βάρους ήταν ακούσιες – κάτι που ήταν ο πρωταρχικός περιορισμός της μελέτης.

 

 

Πηγη: https://healthmag.gr/