Προσωπικός γιατρός για παιδιά: Γιατί λένε όχι οι Παιδίατροι – Όλοι οι λόγοι

Νέες διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις εκλογές από τον νέο υπουργός Υγείας ώστε ο «προσωπικός γιατρός» να αναπτυχθεί περαιτέρω. Άλλωστε ο θεσμός έχει μείνει στην μέση εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ενώ η χώρα με βάση τις δεσμεύσεις της πρέπει να καλύψει και τον παιδικό πληθυσμό.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θα προκύψει μετά τις κάλπες, θα έχει όμως να αντιμετωπίσει για ένα άλλο δύσκολο εγχείρημα που ονομάζεται «προσωπικός γιατρός για παιδιά».

Η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρότι είχε δηλώσει ότι ο προσωπικός γιατρός για τα παιδιά θα αναπτυσσόταν σε δεύτερη φάση εντός του 2023, αυτό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται άμεσα καθώς σκοντάφτει στις απαιτήσεις των Παιδιάτρων.

Προσωπικός γιατρός για παιδιά με αγκάθια
Ο κλάδος των Παιδιάτρων έχει θέσει από την αρχή τις απαιτήσεις του στο υπουργείο Υγείας, αφού σημειώνει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν κυρίως τα οικονομικά κριτήρια, οι γιατροί δεν θα συμμετάσχουν.

Σήμερα στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 3500 Παιδίατροι οι οποίοι είναι ιδιώτες και δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι γονείς πληρώνουν για όλες τις επισκέψεις με χρήματα από την τσέπη τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κώστας Νταλούκας εξηγεί στο HealthReport.gr ότι οι συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά βασικό κριτήριο για να ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού είναι οι αμοιβές.

«Δεν θα ενταχθούμε στο σύστημα εμείς οι Παιδίατροι εάν η αποζημίωση που θα λαμβάνουμε δεν θα είναι ικανοποιητική. Άλλωστε εμείς εκτός από τις υπηρεσίες μας θα διαθέτουμε και τα ιατρεία μας και τον εξοπλισμό μας όπως και το προσωπικό μας» επισημαίνει ο κ.Νταλούκας.

Μάλιστα ο κλάδος δεν αποκλείεται από την επόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ζητήσει ακόμη και διπλάσιες αμοιβές από ότι έχουν δοθεί σήμερα στους προσωπικούς γιατρούς.

Κάτι που σημαίνει ότι ο επόμενος υπουργός Υγείας θα πρέπει να τροποποιήσει πλήρως το σύστημα των αμοιβών, να βρει επιπλέον κονδύλια αλλά και να εξασφαλίσει μία ισορροπία ανάμεσα στις ειδικότητες που συμμετέχουν σήμερα στον προσωπικό γιατρό ώστε να μη λαμβάνουν διαφορετικά χρήματα για τις υπηρεσίες τους.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr/