Ενώ ο προσωπικός γιατρός θα ξεκινούσε με ποινές από την 1η Δεκεμβρίου (μετά από διάφορες μεταθέσεις των προστίμων για τους πολίτες), τα σχέδια του υπουργείου Υγείας πηγαίνουν και πάλι πίσω.
Ειδικότερα παρότι επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι οι ποινές «παγώνουν» προσωρινά μέχρι 1η Δεκεμβρίου για όσους δεν εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό, πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι δεν θα επιβληθούν πριν τις αρχές του νέου έτους.
Είναι άλλωστε ένα μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις παρότι φαίνεται ότι στην πράξη λειτούργησε αφού έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 4.605.717 εκατ. πολίτες στον νέο θεσμό. Κυρίως βέβαια λόγω φόβου μην τους επιβληθούν οι ποινές που είναι: αυξημένες συμμετοχές σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Οι συμμετοχές θα είναι προσαυξημένες κατά 10% για όσους δεν διαθέτουν προσωπικό γιατρό.
Το υπουργείο Υγείας πάντως έχει επισημάνει ότι τελικά οι «ποινές» δηλαδή η επιβολή αυξημένης συμμετοχής σε όσους δεν εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό, θα εφαρμοσθούν όταν θα υπάρχει επάρκεια γιατρών.
Προσωπικός γιατρός με λίγους γιατρούς
Ακόμη και σήμερα ο «προσωπικός γιατρός» στερείται ιατρικού προσωπικού αφού το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι περιορισμένο από τους ιδιώτες επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των Προσωπικών Γιατρών είναι 3.321. Από αυτούς του δημοσίου είναι 2.226 και του ιδιωτικού τομέα 1.095.
Πάντως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για να λειτουργήσει ο θεσμός. Όπως έχει αποκαλύψει το HealthReport.gr, το νέο σχέδιο εστιάζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
Το νέο σχέδιο
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο προσωπικός γιατρός θα τροποποιηθεί και πάλι καθώς ο θεσμός λόγω έλλειψης γιατρών δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
Εξάλλου και το μεικτό σύστημα απασχόλησης που πρότεινε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενταχθούν στο νέο θεσμό, φαίνεται ότι παρουσιάζει δυσκολίες και γι αυτό δεν γίνεται δεκτό από τον ιατρικό κόσμο.
Να υπενθυμιστεί ότι η νέα πρόταση Πλεύρη προς τους γιατρούς ήταν να μπορεί να γίνει προσωπικός γιατρός και ένας ιδιώτης χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αλλά υποχρεωτικά θα έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εγγεγραμμένων ασθενών (μίνιμουμ οι 857) ενώ παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Θα πληρώνεται δηλαδή από τους ασθενείς.
Συγκεκριμένα το νέο σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία, προβλέπει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς να δημιουργούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.
Άλλωστε ο ηλεκτρονικός φάκελος φαίνεται πως ήταν από την πρώτη στιγμή ο στόχος της κυβέρνησης καθώς μέσω του φακέλου θα μπορούν να ελεγχθούν πλήρως οι ιατρικές δαπάνες προς τους πολίτες. Θα είναι δηλαδή γνωστές οι νοσηλείες, οι θεραπείες που έχουν λάβει, οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από την υγεία τους.
Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει να διαθέσει ένα συγκεκριμένο ποσό σε κάθε ιδιώτη γιατρό που επιθυμεί, ώστε να δημιουργεί τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.
Το ποσό που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι από 5 έως 10 ευρώ ανά φάκελο, χωρίς ωστόσο να έχει «κλείσει» η συζήτηση εντός της κυβέρνησης.
Το ποσό αυτό θα επικοινωνηθεί ως κίνητρο προς τον ιατρικό κόσμο, αφού θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα ανεξάρτητα από την ειδικότητα.
Όμως όλοι οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το φάκελο των ασθενών τους έστω κι αν οι ίδιοι δεν θα τον έχουν δημιουργήσει.
Πηγη: https://www.healthreport.gr/