Προτάσεις για έναν δυναμικό & βιώσιμο προυπολογισμό φαρμάκου

Αναμένεται να παρουσιάσει το PhRMA Innovation Forum στον υπουργό

 

Mια σειρά από προκλήσεις που δημιουργούν στρεβλώσεις και προβλήματα στον κλάδο φαρμάκου και θέτουν εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε σύγχρονες θεραπείες αναμένεται να παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του PhRMA Innovation Forum (PIF) Mάκης Παπαταξιάρχης στη σημερινή συνάντησή τους, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του διαλόγου με τους θεσμικούς φορείς του χώρου της Υγείας. Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει σε τοποθετήσεις του ο κ. Παπαταξιάρχης, κύριος και πρωτεύων στόχος θα πρέπει να είναι ο καθορισμός ενός δυναμικού, βιώσιμου Δημόσιου Φαρμακευτικού Προϋπολογισμού (εξω-νοσοκομειακού και νοσοκομειακού), ο οποίος ανταποκρίνεται στα δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και προσδιορίζεται κατ’ αναλογία προς την αύξηση του ΑΕΠ. Το PhRMA Innovation Forum επί αυτού προτείνει την εξαίρεση των εμβολίων που εντάσσονται στην πρόληψη από τη συνολική δαπάνη, καθώς και την εξαίρεση ανελαστικών δαπανών φαρμάκου και ειδικών κατηγοριών (παράγωγα αίματος, θεραπείες λοιμωδών νόσων, όπως π.χ. του HIV), για τις οποίες έχουν εφαρμοστεί τα μητρώα ασθενών. Η κάλυψη των αναγκών ανασφάλιστων πολιτών, προσφύγων και μεταναστών μπορεί να γίνει από κονδύλια της πρόνοιας.

Επίσης, ο Μάκης Παπαταξιάρχης έχει δημόσια προτείνει τον υπολογισμό της κατανομής του clawback μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών με μόνο κριτήριο το μερίδιο αγοράς της κάθε εταιρείας στη δαπάνη, αφού αφαιρεθούν τα rebates και υπολογισμός του ανά φαρμακευτική εταιρία σε τιμές παραγωγού (ex factory). Παράλληλα, σημαντική εξοικονόμηση πόρων μπορεί να γίνει μέσω του εξορθολογισμού των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων και της ταυτόχρονης αύξησης του όγκου συνταγογράφησής τους. Η εξοικονόμηση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την κάλυψη επιπλέον καινοτόμων θεραπειών προς όφελος των ασθενών. Επίσης, ο πρόεδρος του PIF εκτιμάται ότι θα προτείνει τη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου υπέρβασης ως κριτήριο επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ Πολιτείας και φαρμακευτικών εταιριών, πρόταση που συνάδει και με τις υποδείξεις της τελευταίας Surveillance Report της ΕΕ.

Η συνεχής πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες τεχνολογίες μπορεί να εξασφαλιστεί, μόνον μέσω ενός αποτελεσματικού πλαισίου αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, με τήρηση χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με την αποζημίωση νέων φαρμάκων, κατάργηση τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, καθώς και κατάργηση κριτηρίων που προκαλούν καθυστερήσεις στην έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης (π.χ. προϋπόθεση 9-6-Εξαίρεση από τη διαδικασία αξιολόγησης ή/ και διαπραγμάτευσης απλών περιπτώσεων όπως νέες συσκευασίες, νέες φαρμακοτεχνικές μορφές, νέες περιεκτικότητες, σταθεροί συνδυασμοί, εφόσον η τιμή τους είναι ίση ή αναλογική. Για την τιμολόγηση φαρμάκων αναμένεται να προταθεί η διατήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς τη χρήση του μέσου όρου των δύο διαφορετικών τιμών των χωρών της Ευρωζώνης και του ποσοστού 10% ως όριο μέγιστης μείωσης της τιμής ενός φαρμακευτικού προϊόντος, αλλά και η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας ούτως ώστε να αποτρέπονται αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων (με εξαίρεση τις περιπτώσεις λανθασμένων υπολογισμών) και αναγωγές μεταξύ των συσκευασιών/περιεκτικοτήτων του ίδιου φαρμακευτικού προϊόντος, καθώς η συγκεκριμένη μεθοδολογία οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις.

 

Πηγη:HealthDaily