Πρωτοποριακή συσκευή ανάλυσης κυττάρων αίματος

Eπιστήμονες ανέπτυξαν μια συσκευή ανάλυσης κυττάρων αίματος που θα βοηθά τους γιατρούς και τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα αίτια και τη μηχανική των σπάνιων μορφών αναιμίας, ενδεχομένως και επιταχύνοντας την ανάπτυξη νέων θεραπειών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ασθενών.

Για τα περισσότερα άτομα με αναιμία, τα συμπτώματα κούρασης και η δύσπνοια μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμπληρώματα σιδήρου που επιτρέπουν στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους να μεταφέρουν καλύτερα το οξυγόνο στα όργανα τους. Όμως για τα άτομα με σπάνιες αναιμίες μπορεί να είναι επώδυνο ή ακόμα και θανατηφόρο και απαιτούν μια πιο ακραία θεραπεία όπως η αφαίρεση σπλήνας. Για μερικούς ασθενείς με αυτούς τους σπάνιους τύπους, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες επειδή οι αιτίες και η μηχανική της νόσου τους είναι ακόμα άγνωστες.

Το έργο COMMITMENT που έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ έχει αναπτύξει μια πρωτότυπη συσκευή MeCheM, η οποία μπορεί να αναλύσει γρήγορα μερικές σταγόνες αίματος από ένα άτομο με σπάνια αναιμία για να δείξει πώς λειτουργούν τα άρρωστα κύτταρα του αίματος και αλληλεπιδρούν με άλλα κύτταρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς ώστε να κάνουν καλύτερη διάγνωση και να μπορούν να παρακολουθούν τον ασθενή τους αλλά και να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν μη επεμβατικές θεραπείες που βασίζονται σε φάρμακα.

Το έργο έχει ήδη εντοπίσει μοριακά συμπτώματα που μοιράζονται μερικές σπάνιες αναιμίες, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει τη μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων πιο αποδοτική από πλευράς κόστους. Έχει επίσης βοηθήσει να δοκιμαστεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για δρεπανοκυτταρική νόσο, μια κληρονομική, σοβαρή αναιμία. Όπως λέει ο συντονιστής του προγράμματος Lars Kaestner από το Universität des Saarlandes στη Γερμανία, η ανάγκη για αυτή την τεχνολογία στα νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν ειδικά αιματολογικά κέντρα και για ακαδημαϊκή έρευνα είναι πολύ μεγάλη.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr