Πρωτοποριακό πρόγραμμα υποστηρικτικής Ιατρικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

Υποστηρικτικές υπηρεσίες ολιστικής αντίληψης παρέχει το πρωτοποριακό πρόγραμμα ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα». Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου και τον Σύλλογο Φίλων της κλινικής.

Στη σημασία της ολιστικής προσέγγισης των ασθενών και της θωράκισης της υγείας τους αναφέρθηκε ο, διευθυντής της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου Καθηγητής Νίκος Βλάχος

Στη ολοκληρωμένη προσέγγισε με τη βοήθεια του καταρτισμένου προσωπικού  έδωσε έμφαση  η ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου Πόπη Καλαϊτζή. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει ψυχολογικά ασθενείς και συγγενείς, να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «και τώρα τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου;», να εντοπίσει και αντιμετωπίσει προβλήματα ύπνου, να ενθαρρύνει τη θεραπευτική άσκηση κ.λ.π. Αξιομνημόνευτο είναι και το  ειδικά διαμορφωμένο Pampering Room (δωμάτιο υποστήριξης) στον χώρο της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα συνεχάρη τόσο τον Σύλλογο Φίλων όσο και την Κλινική για την πρωτοβουλία. Το εν  λόγω πρόγραμμα, όπως τόνισε η κ. Γκάγκα, είναι δυνατόν να αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων και σε άλλα νοσοκομεία, καθώς ειδικά ο καρκίνος χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση.

Την προσπάθεια εξήρε και ο υφυπουργός Παιδείας  Άγγελος Συρίγος, επισημαίνοντας ότι ‘έχει εξαιρετική σημασία η δημιουργία αυτού του ολοκληρωμένου προγράμματος για να στηρίξει τη γυναίκα ασθενή στο πιο δύσκολο στάδιο μετά την εγχείρηση, εκεί που χρειάζεται συστηματική ψυχολογική και θεραπευτική υποστήριξη για να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα».

Στις καινοτόμες δράσεις της Β’ Γυναικολογική και Μαιευτική Κλινική του Αρεταιείου Νοσοκομείου  Πρύτανης του ΕΚΠΑ έδωσε έμφαση ο καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος και ευχαρίστησε τους διοργανωτές. Επίσης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής  τόνισε ότι «αποτελεί ένα υπόδειγμα συνεργασίας του δημοσίου τομέα, του ακαδημαϊκού χώρου, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα». Ακόμη, ο Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες που βοηθούν στην ανακούφιση της ψυχικής υγείας των ασθενών με καρκίνο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους». Για έναν σημαντικό πυρήνα υποστηρικτικής ιατρικής έκανε λόγο ο Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος, Πρόεδρος του Αρεταιείου Νοσοκομείου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της doValue Greece, o Διευθύνων Σύμβουλος της οποίας κ. Τάσος Πανούσης επεσήμανε ότι «η Υγεία έχει κεντρική θέση στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της doValue Greece».

Την ευθύνη του επιστημονικού σχεδιασμού του προγράμματος έχει η κ. Πόπη Καλαϊτζή, η οποία έχει εξειδικευτεί στην Αποκατάσταση του Καρκίνου, με την πολύτιμη συνεργασία εξαιρετικών επιστημόνων της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή κ. Νίκου Βλάχου. Τα πρωτόκολλα Θεραπευτικής Άσκησης εφαρμόζονται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Άσκησης (υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Αναστάσιος Φιλίππου). Στην αρχική ομάδα υλοποίησης στη Β’ Μ/Γ Κλινική συμμετέχουν: κ. Αναστασία Μπαγιάστα, Ιατρός Ειδ/νη Μαιευτικής & Γυναικολογίας, κ. Ράνια Νικολοπούλου, Μαία Τομεάρχης, κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής Αρεταίειου Νοσοκομείου, κ. Ελισσάβετ Μανιατέλλη, Μαία Προϊσταμένη Γυναικολογικού-Ογκολογικού.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/