Πρωτοπόρος τεχνική για την αποκατάσταση της απλασίας κόλπου

Την 150η επιτυχημένη επέμβαση σε μια κοπέλα που είχε την ατυχία να γεννηθεί χωρίς κόλπο και χωρίς μήτρα, πραγματοποίησε η Α΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζει αποκλειστικά στην Ελλάδα από το 2007.

Με τη μέθοδο αυτή η απλασία του κόλπου αποκαθίσταται με τη δημιουργία νεοκόλπου και έτσι δίνεται στις νέες γυναίκες η δυνατότητα, όχι μόνο να έχουν φυσιολογική ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και να τεκνοποιήσουν με παρένθετη μήτρα. Στις γυναίκες, στις οποίες δεν υπάρχει κόλπος αλλά υπάρχει μήτρα, με αυτή τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα, εκτός από μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή, να αποκτήσουν παιδιά με τη δική τους μήτρα.

Σε επέμβαση με την τεχνική αυτή υποβλήθηκε μία 18χρονη, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Γρηγόρης Γκριμπίζης, η τεχνική αφορά στη διάνοιξη της περιοχής όπου θα έπρεπε φυσιολογικά να βρίσκεται ο κόλπος της γυναίκας, δηλαδή ανάμεσα στην κύστη και στο ορθό, το έντερο. “Αυτός ο χώρος, στα κορίτσια με απλασία είναι κλεισμένος. Εμείς τον ανοίγουμε, τον παρασκευάζουμε και στη συνέχεια τον καλύπτουμε, γιατί αν τον αφήσει κανείς έτσι, όπως γινόταν παλιά, δημιουργούνταν μια τεράστια ουλή και η γυναίκα δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για τις επαφές της. Το σημείο επικαλύπτεται με έναν φυσικό ιστό που έχει η γυναίκα, το περιτόναιο, αυτό που καλύπτει την κοιλιά, και στη συνέχεια δημιουργείται και το έδαφος με συρραφή, λαπαρασκοπικά. Έτσι, δεν υπάρχει μόσχευμα και η αποκατάσταση του κόλπου είναι απολύτως φυσιολογική” εξηγεί.

Η απλασία του κόλπου εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 4.000 γεννήσεις. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 20 καινούρια περιστατικά.

Πηγή: amna.gr.https://virus.com.gr