Σοβαρούς προβληματισμούς προκαλεί η τοποθέτηση της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αλλά και της Επιτροπής Βιοηθικής για το θέμα του βρέφους που γεννήθηκε πρόσφατα και παρουσιάσθηκε ως το παιδί με «τους τρεις γονείς».
Τόσο η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής όσο και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής που είναι οι πλέον επίσημοι και αρμόδιοι φορείς της χώρας, κάνουν λόγο για διαδικασία που δεν είναι αναγνωρισμένη αλλά και μπορεί να έχει ακόμη και άγνωστες επιπτώσεις στο μέλλον για το παιδί, αφού στην πράξη δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη οι επιπλοκές.
Οι δύο φορείς μιλούν για κινδύνους που μπορεί να ενέχει αυτή η ερευνητική μέθοδος, αφού δηλώνουν ότι δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν είναι ασφαλής ενώ κανείς δε γνωρίζει προς ώρας εάν θα υπάρξουν στο μέλλον επιπλοκές ή προβλήματα στο βρέφος εάν δεν ολοκληρωθεί η παρακολούθησή του.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Σοφία Καλανταρίδου μιλώντας στο HealthReport.gr εξηγεί πως πρόκειται για μία καθαρά δοκιμαστική διαδικασία, ενώ σημειώνει πως αν υπάρξουν προβλήματα οι επιστήμονες θα το γνωρίζουν σε βάθος χρόνου παρακολουθώντας την εξέλιξη της υγείας του βρέφους.
«Πρόκειται για μία κλινική δοκιμή και όχι για αναγνωρισμένη μέθοδο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας»σημειώνει στο HealthReport.gr η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Σοφία Καλανταρίδου.
Εξηγεί μάλιστα πως πριν από περίπου 2,5 χρόνια είχε γεννηθεί στο Μεξικό ένα παιδί και σήμερα «είναι άγνωστο που βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι» όπως λέει.
Στην περίπτωση βέβαια του παιδιού από το Μεξικό, οι επιστήμονες επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν ένα γεννητικό πρόβλημα που θα παρουσίαζε λόγω της κληρονομικότητας και θα του στερούσε τη ζωή μέσα σε λίγα χρόνια.
Ειδικότερα η μητέρα του βρέφους από το Μεξικό μετέφερε το γονίδιο μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας, που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και οδηγεί στο θάνατο μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Οι ερευνητές είχαν δημιουργήσει πέντε έμβρυα, εκ των οποίων μόνο το ένα αναπτύχθηκε φυσιολογικά.
Αφαίρεσαν τον πυρήνα ωαρίου της μητέρας και το αντικατέστησαν με τον πυρήνα ωαρίου άλλης γυναίκας, με αποτέλεσμα το μεν πυρηνικό DNA να ανήκει στη βιολογική μητέρα του παιδιού και το μιτοχονδριακό DNA στη δότρια.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν το παιδί που γεννήθηκε παραμένει υγιές καθώς σύμφωνα με την κ.Καλανταρίδου, είχε διαπιστωθεί ότι τελικώς το παιδί διέθετε μεν τρία διαφορετικά γενετικά υλικά αλλά επί της ουσίας το DNA ήταν κάτι σαν μεταλλαγμένο.
Πάντως η κοινή ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής με αφορμή την παρουσίαση και στη χώρα μας του παιδιού «με τρεις γονείς» αφήνουν σοβαρές αιχμές για την προβολή του γεγονότος.
Η επίσημη ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:
«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από την αρμόδια επιστημονική ομάδα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η γέννηση παιδιού με μεταφορά μιτωτικής («μητρικής») ατράκτου, γνωστό επίσης ως παιδί «τριών γονέων».
Η γέννηση αυτή αποτελεί κλινική δοκιμή στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Τονίζεται ότι, ενόσω εξελίσσεται διεθνώς η ερευνητική διαδικασία στο πεδίο αυτό, η τρέχουσα κλινική έρευνα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μέθοδος ασφαλής, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστοί οι μελλοντικοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές, τις οποίες θα αναδείξει ή αποκλείσει η ολοκλήρωση της έρευνας και η μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών που θα γεννηθούν».
Πηγη:https://www.healthreport.gr/