Πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμών: Να μην περιμένουν οι ευάλωτες ομάδες τα νέα εμβόλια αλλά να κάνουν 4η δόση – Τι είπε για τους νέους

Τη σύσταση να κάνουν άμεσα την 4η δόση εμβολίου για τον κορονοϊό κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, δύο μήνες μετά την τελευταία ενημέρωση και μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε για τους εμβολιασμούς στους νέους άνω των 30 ετών, επανήλθε με έκτακτη ενημέρωση.

Η κ.Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις ευάλωτες ομάδες δηλαδή σε όσους είναι άνω των 60 ετών και πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι όπως είπε δεν θα πρέπει να περιμένουν τα νέα εμβόλια αλλά να κάνουν την 4η δόση.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε πώς δεν είναι εύκολο να παρασκευασθεί ένα εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις. Έχουμε χρόνο μπροστά.

Χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως: «υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το φθινόπωρο,
Εμβόλια για τους άνω των 30 ετών

Σε ότι αφορά στους εμβολιασμούς στους άνω των 30 ετών, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε:

“Τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένα. Ωστόσο συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων η Εθνική Επιτροπή συνιστά να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα σε άτομα 30 – 59 ετών εφόσον το επιλέξουν, μετά τη σύμφωνη ιατρική γνώμη”.

Η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Στις 3 Μαΐου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανασκόπησε τα δεδομένα και είχε συστήσει τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 70 ετών, σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της ανοσιακής διαφυγής, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό αυξήθηκαν. Ευτυχώς όμως, λόγω κυρίως του εμβολιασμού, οδηγούν σε μικρό αριθμό νοσηλειών.

Γι’ αυτό και στις 27 Ιουνίου η επιτροπή συνέστησε την τέταρτη δόση σε άτομα άνω των 70 ετών και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
Η δόση αυτή αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλειών.

Αναφορικά με τα άτομα ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, η ΕΕΕ επισημαίνει ότι το όφελος είναι προσωρινώς περιορισμένο. Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, η επιτροπή συμφωνεί να προτείνεται ο εμβολιασμός, εφόσον το επιλέξουν και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Οι συστάσεις για τον κορονοϊό γίνονται σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες και την παγκόσμια πορεία του κορονοϊού.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr