Πρότυπο GS1 και 401 ΓΣΝΑ: Κερδίζοντας χρόνο και χρήμα.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του διεθνούς συστήματος προτύπων GS1 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπως αναφέρθηκαν από το βήμα του 3ου Health Innovation Conference.

Ο μετασχηματισμός της καθημερινότητας διοικητικών, φαρμακοποιών, γιατρών, νοσηλευτών, αλλά και ασθενών, μέσω της κοινής κωδικοποίησης και των προτύπων στα logistics φάνηκε και στην πράξη στο 401, οδηγώντας σε πραγματικές εξοικονομήσεις.

Διαβάστε επίσης:  Βρίσκοντας το «άγιο δισκοπότηρο» της κοινής κωδικοποίησης στην Υγεία

Στα οφέλη, από την εφαρμογή του προτύπου που επιτρέπει στα συστήματα του νοσοκομείου και την εφοδιαστική αλυσίδα να «μιλάνε την ίδια γλώσσα», αναφέρθηκε επιγραμματικά ο Δρ. Γεώργιος Σαρανταυγάς, Director, Standards & Solutions, GS1 Association Greece:

  • μειώθηκε χρόνος σε χειρουργεία
  • μειώθηκε ο χρόνος του προσωπικού σε γραφειοκρατικές διαδικασίες
  • αυξάνοντας το νοσηλευτικό χρόνο
  • βελτιώθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα
  • περιορίσθηκε το κόστος
  • βελτιώθηκε η ασφάλεια των ασθενών

Στις αρχικές δυσκολίες εφαρμογής του προτύπου αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιάφος-Τσιάρας, Στρατιωτικός Φαρμακοποιός, MSc Logistics & Supply Chain Management και Project manager ιχνηλασιμότητας επεμβατικών υλικών στο 401 ΓΣΝΑ. Συγκεκριμένα, υπήρξε άγνοια του προσωπικού για τα barcodes, ενώ λίγοι ήταν οι προμηθευτές που γνώριζαν για τα πρότυπα GS1. Οι δυσκολίες, όμως, ξεπεράστηκαν και τα πλεονεκτήματα είναι απτά.

«Γλιτώσαμε για παράδειγμα, 30.000 ευρώ το 2018 από υλικά που ήταν έτοιμα να λήξουν», ανακοίνωσε ο κ. Τσιάφος-Τσάρας. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα γνώσης του αναλυτικού κόστους των υλικών ανά είδος επέμβασης. Παράλληλα, οι διαδικασίες γίνονται ταχύτερα από τις νοσηλεύτριες, υπάρχει λιγότερο cross checking μετά το χειρουργείο, ενώ διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Συντελείται, δε, μια αλλαγή κουλτούρας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πιλοτική εφαρμογή των προτύπων στο 401 ΓΣΝΑ βραβεύτηκε μεταξύ 112 χωρών, σε πρόσφατη εκδήλωση του GS1.

 

Πηγη:https://virus.com.gr