Πρόωρα μωρά: 15 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο γεννιούνται πρόωρα

15 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο γεννιούνται πρόωρα. Όταν τα μωρά γεννιούνται πρόωρα, οι γονείς και το προσωπικό των νοσοκομείων δικαίως ανησυχούν. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Δρ. Mercurio, καθηγητής νεογνικής από την Ιατρική Σχολή του Yale, “τα αποτελέσματα θα είναι καλά” για τα περισσότερα από αυτά τα μωρά.

Τα πρόωρα μωρά γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Κάθε χρόνο, αυτό ισχύει για περίπου 15 εκατομμύρια μωρά σε όλο τον κόσμο και για το 10% των βρεφών που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τους γονείς, η πρόωρη γέννηση και ο χρόνος που θα περάσει στο νοσοκομείο στη συνέχεια μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητικός και αγχωτικός, αλλά η φροντίδα των πρόωρων βρεφών έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Όπως δηλώνει σε συνέντευξη του ο γιατρός: Υπάρχουν πράγματι πολλές προκλήσεις, αλλά θα μπορούσαμε να τις χωρίσουμε στις τεχνικές και ιατρικές προκλήσεις και έπειτα στις ψυχολογικές και ηθικές πτυχές. Υπάρχουν εν μέρει τεχνικές προκλήσεις επειδή οι ασθενείς είναι τόσο μικροί. Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το γεγονός ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να τοποθετήσει κανείς ένα ενδοφλέβιο σε ενήλικα ή μεγαλύτερα παιδιά. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τις τεχνικές δυσκολίες σε κάποιον που ζυγίζει μόνο ένα-δύο κιλά. Όσον αφορά τις ιατρικές πτυχές, κάθε σύστημα οργάνων είναι ανώριμο. Ένα βασικό παράδειγμα είναι οι πνεύμονες. Η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι αρκετό οξυγόνο μπορεί να μπει στο αίμα μέσω των πνευμόνων, και αυτό είναι συχνά πολύ πιο δύσκολο με πρόωρα, υπανάπτυκτα πνευμόνια. Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι υποβοηθούμενου εξαερισμού που μπορεί να χρειάζονται.

Στον εγκέφαλο, υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού επειδή το μωρό γεννιέται πολύ νωρίς. Αυτό έχει να κάνει με την ανωριμότητα του εγκεφάλου δομικά κατά τη στιγμή της παράδοσης και πιθανώς με περαιτέρω τραυματισμό κατά τη διάρκεια του κύκλου της εντατικής θεραπείας. Γνωρίζουμε ότι τα πρόωρα βρέφη, ιδίως αυτά που γεννιούνται εξαιρετικά πρόωρα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ένα τρίτο παράδειγμα θα ήταν το γαστρεντερικό σύστημα, το οποίο είναι επίσης ανώριμο. Έτσι, το να έχεις επαρκή διατροφή σε αυτά τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να είναι πρόκληση.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/