Πρώτη φορά ολική αρθροπλαστική καρπού στην Ελλάδα

Η πρώτη ολική αρθροπλαστική καρπού στην Ελλάδα  για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Ψυχικού.

Στη δίωρη επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε από τον Χειρούργο Ορθοπεδικό- Μικροχειρουργό Χεριού, Δρ. Ιωάννη Α. Ιγνατιάδη, Διευθυντή Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων καθώς και την επιστημονική του ομάδα, χρειάστηκε να γίνει αναισθησία στην περιοχή μαζί με ελαφρά ύπνωση.

«Η αρθροπλαστική καρπού αποτελεί εξέλιξη αυτής που είχε καθιερωθεί επιτυχώς στο ισχίο και το γόνατο και δίνει πλέον λύσεις και στην κατεστραμμένη άρθρωση του χεριού» επεξήγησε ο Δρ. Ιγνατιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες μέχρι τώρα είχαν μόνο την δυνατότητα για μόνιμη ολική αρθρόδεση του  σε ενεργούς χειρώνακτες ή η αφαίρεση τού εγγύς στοίχου (rowcarpectomy) σε γυναίκες κυρίως μειωμένων λειτουργικών απαιτήσεων.

Ωστόσο, τέτοιου είδους επεμβάσεις, μόνιμης αρθροδεσίας με πλακόβιδο και εγγύς καρπεκτομή, αποφέρουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις κινήσεις του χεριού.

Αντίθετα, η αρθροπλαστική, όπως υποστηρίζει ο κ Ιγνατιάδη «παρουσιάζει το σοβαρό πλεονέκτημα (…)ότι διατηρείται η κίνηση του καρπού, ενώ στην αρθροδεσία ναι μεν εξαλείφετε ο πόνος και διατηρείτο η ισχύς, πλην όμως καταργούνταν εντελώς η έκταση-κάμψη του καρπού, στη δε εγγύς καρπεκτομή είχαμε μεν κίνηση αλλά υπήρχε σχετική αστάθεια και έλλειψη ισχύος».

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση επιλογής αρθροπλαστικής καρπού  θα πρέπeι να ληφθεί υπόψιν η ανύψωση βάρους, δηλαδή ανάλογα με τον τύπο που επιλέγει κανείς δεν πρέπει να υπερβαίνει κάποια κιλά.

Για τον εν λόγω ασθενή ο κ.Ιγνατιάδης επέλεξε το μοντέλο  «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ» ή “FREEDOM” το οποίο  παρέχει τη δυνατότητα κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Όχι μόνο έκταση-κάμψη, επιτρέπει και ανύψωση βάρους 8-10 κιλών μετά το πρώτο χρόνο από την εφαρμογή του. Φανταστείτε το υλικό σαν ένα μεγάλο ρουλεμάν που μπορείτε να το στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις με εγκεφαλική και μόνο εντολή στους μύες του χεριού» σημείωσε ο κ Ιγνατιάδης

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι τις ΗΠΑ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκατοντάδες ολικές αρθροπλαστικές καρπού, σε νέους, πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα  ή εργαζόμενους που έχουν αρθρίτιδες καρπού.

Ακόμη, ολικές αρθροπλαστικές καρπού εφαρμόζονται, σε μεσήλικες και μεγαλύτερες ηλικίες, όταν αυτοί πάσχουν από ρευματοπάθειες και βαρειές οστεοαρθρίτιδες.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/