Πρώτο παράδειγμα βιο-ηλεκτρονικής ιατρικής

Αμερικανοί επιστήμονες έφτιαξαν μία πρωτοποριακή, βιοδιασπώμενη και ασύρματη συσκευή, που επιταχύνει την αναγέννηση των νεύρων.

Η συσκευή έχει το μέγεθος κέρματος και πάχος όσο ένα φύλλο χαρτιού. Αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι οποίοι την παρουσίασαν στο περιοδικό Nature.

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της συσκευής είναι ότι λειτουργεί για περίπου δύο εβδομάδες πριν απορροφηθεί φυσιολογικά από το σώμα. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η τεχνολογία μπορεί να συμπληρώσει ή να αντικαταστήσει φαρμακευτικές θεραπείες για ποικίλες ιατρικές καταστάσεις στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο τύπος τεχνολογίας, ο οποίος είναι γνωστός ως «βιο-ηλεκτρονική ιατρική», παρέχει θεραπεία απευθείας στον οργανισμό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, , μειώνοντας έτσι τις παρενέργειες ή τους κινδύνους που σχετίζονται με συμβατικά, μόνιμα εμφυτεύματα.

Η συσκευή δοκιμάστηκε με επιτυχία μόνο σε πειραματόζωα. Εκτιμάται ότι μελλοντικά μπορεί να εξελιχθεί σε θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με νευροπάθειες. Σήμερα, για τις περιπτώσεις που απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις, συνήθης πρακτική είναι η χορήγηση ηλεκτρικής διέγερσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την ενίσχυση της ανάρρωσης. Μέχρι σήμερα, όμως, οι γιατροί δεν είχαν κάποιο μέσο να παρέχουν συνεχώς την προστιθέμενη ώθηση σε διάφορα χρονικά σημεία καθ ‘όλη τη διαδικασία αποκατάστασης και επούλωσης.

Η ερευνητική μελέτη έδειξε επίσης ότι η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινός βηματοδότης και ως διεπαφή με το νωτιαίο μυελό και άλλες θέσεις διέγερσης σε όλο το σώμα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει ευρεία χρησιμότητα, πέρα ​​από το περιφερικό νευρικό σύστημα. Το έργο υποστηρίχθηκε από το DARPA (πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού), το Κέντρο Βιολογικής Ολοκληρωμένης Ηλεκτρονικής στο Northwestern University και από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

 

Πηγη:https://virus.com.gr