ΠΦΣ: Η κρατική ΕΡΤ ασκεί αντιεμβολιαστικό bullying

Την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκάλεσε η εκπομπή της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου στην ΕΡΤ, η οποία παρουσίασε το θέμα των εμβολιασμών και της άρνησης κάποιων γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Στο στούντιο της εκπομπής «Άλλη Διάσταση» που παρουσιάζει ο Κώστας Αρβανίτης, είχαν προσκληθεί δύο κορυφαίοι επιστήμονες, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη εμβολιασμού και προσπάθησαν να καταρρίψουν διάφορους μύθους και θεωρίες συνωμοσίας, που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια: η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, και ο κύριος Κωνσταντίνος Νταλούκας, παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Αν και η θέση της εκπομπής ήταν σαφώς υπέρ της ανάγκης εμβολιασμού, με τους δύο γιατρούς να αναπτύσσουν επί τουλάχιστον 20 λεπτά όλους τους κινδύνους που κρύβει η επιλογή κάποιων γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και την απουσία εκπροσώπων του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος», ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατηγορεί την ΕΡΤ για αντιεμβολιαστικό bullying και έμμεση (ηθελημένη ή μη ) προπαγάνδα κατά του εμβολιασμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

«Αντιεμβολιαστικό bullying ασκεί η κρατική ΕΡΤ, η επιχορηγούμενη από τα χρήματα του ελληνικού λαού, παρουσιαστής της οποίας σε πρωινή εκπομπή αναρωτιόνταν αν “Σώζει ή απειλεί ζωές ο εμβολιασμός;”.

Ο παρουσιαστής εμφανίστηκε προβληματισμένος, αν τα παιδιά των αντιεμβολιαστών δέχονται bullying στο σχολείο και αναρωτιόνταν “ποιος καθορίζει ποια εμβόλια πρέπει να κάνουμε”!

Για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η έμμεση (ηθελημένη ή μη ) προπαγάνδα κατά του εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Τα άτομα που στηρίζουν και διατυπώνουν αυτές τις θέσεις και μάλιστα μέσα από την κρατική τηλεόραση, αγνοώντας επιστημονικές θέσεις αλλά και απόψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εγκληματούν σε βάρος των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

Μήπως ο αρμόδιος εισαγγελέας πρέπει να ελέγξει αν τίθεται σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, από τις απόψεις μη ειδικών που παριστάνουν τους ειδικούς επί παντός επιστητού;».

Ψαριανός: Όταν η δημόσια τηλεόραση γίνεται ισαποστάκιας μεταξύ επιστήμης και… μαγγανείας!

Να ζητήσει να λογοδοτήσουν οι «αρμόδιοι» της διοίκησης της ΕΡΤ για το πώς επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η εκπομπή του κυρίου Κώστα Αρβανίτη, καλεί με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ο βουλευτής Β’ Αθήνας Γρηγόρης Ψαριανός.

Το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Θέμα: «Η δημόσια τηλεόραση ανακάλυψε και πρόβαλε την αμφισβήτηση της ανάγκης εμβολιασμών»

Με ιδιαίτερη έκπληξη, παρακολούθησαν οι έλληνες πολίτες την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Άλλη διάσταση» με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, να προβάλλεται ρεπορτάζ περί της αναγκαιότητας ή μη των εμβολιασμών και μάλιστα οι απόψεις υποστηρικτών του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού κινήματος» να φιλοξενούνται ως ισότιμοι συνομιλητές!

Ιδιαίτερα δε αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός πως το ρεπορτάζ συνοδευόταν με την λεζάντα «Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;», ωσάν να πρόκειται για κάποιο ερώτημα που δεν έχει ακόμα απαντηθεί, αλλά μπορεί ωστόσο να είναι αντικείμενο ντιμπέιτ που θα το κάνει ο παρουσιαστής της εν λόγω εκπομπής! Κι αυτό, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κι ενώ η ιλαρά άγγιξε το 2018 ρεκόρ οχταετίας σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται με πάνω από χίλια κρούσματα ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα περιστατικά, όπως διαβεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 3.235 κρούσματα και 4 θάνατοι από ιλαρά, ενώ τα στοιχεία δείχνουν δυστυχώς, ότι πέντε εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη τάση αύξησης κρουσμάτων το 2018. Το πλέον τρομακτικό όμως είναι πως, από τα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται πως οι 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ είναι εκτός του στόχου εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με λιγότερο από 95% να είναι επαρκώς εμβολιασμένο. Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε, ήταν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου προ ενός περίπου έτους, στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας, όπου πιστοποιούσαν πως η Ευρώπη κατέχει δυστυχώς το υψηλότερο σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό σκεπτικισμού σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά, ενώ εντός Ευρώπης η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία είχαν την θλιβερή πρωτιά, με τα αντιεμβολιαστικά κινήματα να κερδίζουν έδαφος.

Την ίδια στιγμή, που λόγω όλων των παραπάνω, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα παίρνουν αυστηρά μέτρα σε όσους αρνούνται να προστατεύσουν τα παιδιά τους θέτοντας σε κίνδυνο και την υγεία άλλων παιδιών, στη χώρα μας βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο να παρακολουθούμε στην δημόσια τηλεόραση φιλοξενία αντιεπιστημονικών απόψεων ως ισότιμων συνομιλητών και να δίνεται η εντύπωση πως τίθενται υπό αμφισβήτηση ζητήματα που η επιστήμη έχει τεκμηριώσει με στοιχεία και αποδείξεις και τα οποία ασφαλώς είναι ανήκουστο να αποτελούν μέρος του δημόσιου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θεωρείτε ότι η σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία ανήκει στις υποχρεώσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πολλώ δε μάλλον όταν αυτά είναι τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα;

2. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του κινδύνου που μπορεί να ελλοχεύει η προβολή τέτοιων συνωμοσιολογικών θεωριών από την κρατική τηλεόραση, όταν ήδη βιώσαμε στην χώρα μας και στην Ευρώπη τη συμβολή της αντιεμβολιαστικής παράκρουσης με την δραματική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς;

3. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να υπάρξουν φραγμοί στην ασυδοσία της παραπληροφόρησης από τη δημόσια τηλεόραση;

4. Θα ζητήσετε από την διοίκηση της ΕΡΤ, ως πολιτικός προϊστάμενος Υπουργός, αφενός μεν να λογοδοτήσει για την μη έγκαιρη επέμβασή της και αφετέρου να λάβει μέτρα κατά των υπευθύνων της εκπομπής;

Πηγη:https://www.onmed.gr