Πως ανοίγει ο δρόμος για την ιατρική ακρίβεια στο μέλλον

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Otago ανακάλυψαν έναν τρόπο να δουν το “τοπίο” των ανοσοκυττάρων των όγκων του καρκίνου του εντέρου, ανοίγοντας το δρόμο για πιο εξατομικευμένη ιατρική και θεραπεία για πολλές άλλες ασθένειες στο μέλλον. Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που παρουσιάζει το εξώφυλλο του Journal of Immunology , οι επιστήμονες έχουν δείξει την απίστευτη ποικιλομορφία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται μέσα σε έναν όγκο του παχέος εντέρου. Τα ανοσοκύτταρα είναι γνωστό ότι προστατεύουν από την ανάπτυξη του καρκίνου και αυτή η εργασία παρέχει νέες πληροφορίες σχετικά με τους τύπους των κυττάρων που υπάρχουν και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να είναι επωφελείς για τον ασθενή.

Ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής Roslyn Kemp, εξηγεί ότι χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται κυτταρομετρία  μάζας για την ταυτοποίηση κυττάρων στους όγκους ανθρώπων με καρκίνο του εντέρου. “Η φωτογραφία μπορεί να αποκαλύψει νέους τύπους κυττάρων που μπορεί ή όχι να στοχεύονται από φάρμακα ή να αποκαλύπτουν διαφορετική σύνθεση πληθυσμών ανοσοκυττάρων σε άτομα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της πορείας της νόσου”.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Kemp λέει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους έχουν δείξει ότι υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία στον τύπο των ανοσοκυττάρων που διεισδύουν στον όγκο, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε, ή πιθανότερα ένας συνδυασμός πολλών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των ασθενών. Η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μελετήσει διάφορες ασθένειες.

“Αποδεικνύει τη χρήση μιας νέας τεχνολογίας για να μελετήσει την ανοσολογική απόκριση πολύ πιο λεπτομερώς από άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα, παρέχοντας νέα είδη πληροφοριών για τους ασθενείς “, εξηγεί ο καθηγητής Kemp. “Πρόκειται για ένα βήμα προς την εξατομικευμένη ιατρική, που μερικές φορές αναφέρεται ως φάρμακο ακριβείας, καθώς ο όγκος κάθε ασθενούς θα μπορούσε να εξεταστεί με αυτό το ποσό λεπτομέρειας”.

Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή μίας παρόμοιας μελέτης με μια ελαφρώς διαφορετική τεχνική για περαιτέρω διερεύνηση του πού όλα τα κύτταρα βρίσκονται στον όγκο και πώς αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία των κυττάρων και τις σχέσεις μεταξύ των τύπων κυττάρων και των δεδομένων ασθενών όπως το στάδιο της νόσου και της επιβίωσης των ασθενών.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/