Πως εξηγείται η σπανιότητα του καρκίνου της καρδιάς

Η καρδιά είναι επιρρεπής σε ασθένειες που επηρεάζουν αιμοφόρα αγγεία, όπως η αθηροσκλήρωση και η υπέρταση, επειδή η καρδιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή του αίματος για το έργο που επιτελεί. Είναι επίσης ευαίσθητη σε ασθένειες που επηρεάζουν τη λειτουργία των μυών καθώς και σε παθήσεις που επηρεάζουν το ηλεκτρικό της σύστημα.

Η καρδιακή νόσος είναι πρώτη στον κατάλογο των κυριότερων αιτιών θανάτου αλλά ο καρκίνος της καρδιάς είναι σπάνιος. Μια μελέτη υποδηλώνει ότι οι πρωταρχικοί καρδιακοί όγκοι – αυτοί που αναπτύσσονται στην ίδια την καρδιά – επηρεάζουν 1,38 άτομα ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο.

«Ένας καρδιακός χειρουργός μπορεί να βιώσει μόνο μια τέτοια περίπτωση κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο» λέει η Δρ. Monika Leja, ειδική στην καρδιοογκολογία στο Michigan Frankel Cardiovascular Center. Οι περισσότεροι καρδιακοί όγκοι – περίπου το 75% – είναι καλοήθεις, που σημαίνει ότι δεν είναι καρκινικοί. Ο καρκίνος που εξαπλώνεται στην καρδιά από τον πνεύμονα, το στήθος ή αλλού στο σώμα είναι πολύ πιο κοινός.

Καλοήθεις οι περισσότεροι όγκοι

Όταν οι όγκοι αρχίζουν στην καρδιά, είναι «πιθανότατα αποτέλεσμα γενετικών δυσπλασιών, καθώς η καρδιά δεν είναι ένα κοινό μέρος για να αναπτυχθούν οι καρκίνοι», λέει η Leja. Αυτό συμβαίνει λόγω της σύνθεσης της καρδιάς, λέει ο Δρ. Scott Schuetze, διευθυντής του προγράμματος ογκολογίας συνδετικού ιστού στο Michigan Comprehensive Cancer Center.

Η καρδιά αποτελείται από συνδετικό ιστό και ο καρκίνος του ιστού είναι σπάνιος. Αντίθετα, ο καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα στον επιθηλιακό ιστό, ο οποίος επικαλύπτει όργανα όπως ο προστάτης, ο μαστός, το κόλον, το πάγκρεας, το στομάχι, ο οισοφάγος και το δέρμα.

Επειδή οι περισσότεροι όγκοι της καρδιάς είναι καλοήθεις, θεραπεύονται με χειρουργική επέμβαση. Χωρίς χειρουργική επέμβαση, οι όγκοι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, επειδή τα κομμάτια τους μπορούν να σπάσουν και να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια. Οι κακοήθεις όγκοι της καρδιάς θεραπεύονται με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση ή μερικές φορές και με τις δύο ανάλογα με τον τύπο του όγκου.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr