Η πρόσβαση των παιδιών με καρκίνο σε προηγμένες θεραπείες που θα πληρούν ευρωπαϊκά κριτήρια αποτελεί στόχευση του συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο ΦΛΟΓΑ, όπως τόνισε η πρόεδρός του. Αίτημα αποτελεί και η λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία των παιδιών από διεθνείς συνεργατικές ομάδες, χωρίς να χρειάζεται οι γονείς να καταφύγουν στο εξωτερικό για μια δεύτερη γνώμη, σύμφωνα με την κ. Μαρία Τρυφωνίδη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία τονίστηκαν οι αναγκαιότητες. Την προσφορά της Φλόγας ανέδειξε η κ. Τρυφωνίδου υπενθυμίζοντας την ανανέωση του ιατρικού και διαγνωστικού εξοπλισμού στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, στα οποία νοσηλεύονται το 75-80% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλη τη χώρα. Στο έργο της περιλαμβάνεται η στελέχωση των ογκολογικών τμημάτων με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό με βάση το Άρθρο 29 του Ν. 4115/2013. Ο σύλλογος πραγματοποιεί νοσηλεία στο Σπίτι σε συνεργασία με τα τρία παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα της Αθήνας. Πάνω από 32.000 επισκέψεις σε σπίτια παιδιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα του Αγία Σοφία και του Αγλαΐα Κυριακού. Η «Φλόγα» διατηρεί ξενώνες δωρεάν φιλοξενίας για τα παιδιά και τους γονείς της περιφέρειας που πρέπει να παραμείνουν στην Αθήνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μεταξύ άλλων ο σύλλογος φρόντισε για την ίδρυση του μοναδικού στην Ελλάδα ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού οφείλεται στον αγώνα των γονιών της Φλόγας.
Έμφαση δόθηκε από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Γεωργία Κοκκίνου στην ευρωπαϊκή συνεργασία συλλόγων, μέσα από την Childhood Cancer International, η οποία εξασφάλισε στο τελικό Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο χωριστό κεφάλαιο, πρωτοβουλίες και πόρους για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Η «Φλόγα» έχει ενώσει τις δυνάμεις της με άλλους συλλόγους για την αναθεώρηση των European Standards of Care, των προτύπων φροντίδας για τα παιδιά με καρκίνο, ώστε να επικαιροποιηθεί το υφιστάμενο έγγραφο για τη φροντίδα του παιδιού με καρκίνο, από τις συνθήκες νοσηλείας, την ψυχολογική υποστήριξη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, την ανακουφιστική φροντίδα αλλά και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του. Μεταξύ άλλων για τον καλύτερη προετοιμασία και τη βέλτιστη θεραπεία, η κ. Κοκκίνου επεσήμανε την αναγκαιότητα ισότιμου ρόλου και συμμετοχής στον σχεδιασμό στρατηγικών για τον καρκίνο.
Πλέον στην Ελλάδα περισσότερα από 20 διεθνή πρωτόκολλα είναι ενεργοποιημένα εκ των οποίων πολλά διεθνή πρωτοκόλλα έχουν αναλάβει η «Φλόγα» και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) σύμφωνα με τη Σοφία Πολυχρονοπούλου, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) και συντονίστρια διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΤΑΟ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται και προβλέπεται να επεκταθεί περαιτέρω. Σήμερα ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί καθώς «η επιστημονική κοινότητα γενικότερα, και οι Έλληνες επιστήμονες ειδικότερα, έχουμε και τη γνώση αλλά και τα όπλα για τις μάχες που δίνουμε για την αύξηση των ποσοστών ίασης των παιδιών μας, με παράλληλη έμφαση στην υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πολυχρονίδου.
Πηγη: https://virus.com.gr/