Πως κλέβεται το ΑΜΚΑ των ασθενών στο παράνομο εμπόριο φαρμάκων! Όλα τα σενάρια

Με κλεμμένο ΑΜΚΑ ασθενών ή απλώς ασφαλισμένων φαίνεται ότι γινόταν το παράνομο εμπόριο φαρμάκων από το κύκλωμα που φαίνεται πως εξάρθρωσε η αστυνομία.

Στο κύκλωμα παράνομης πώλησης πανάκριβων φαρμάκων και ιδιαίτερα ογκολογικών φέρονται να εμπλέκονται γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί, μεγάλου νοσοκομείου του κέντρου της Αθήνας.

Πάντως τα φάρμακα που φαίνεται να διακινήθηκαν και να προωθήθηκαν προς πώληση στο εξωτερικό και ειδικά στη γειτονική Βουλγαρία, φαίνεται ότι δεν εκλάπησαν απλά από το νοσοκομείο αλλά συνταγογραφήθηκαν και μάλιστα στο όνομα κάποιων ασφαλισμένων. Μία τακτική που είχε διερευνηθεί και στο παρελθόν σε άλλο κύκλωμα παράνομης πώλησης φαρμάκων, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Άλλωστε πανάκριβα φάρμακα που διατίθενται στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία καταγράφονται τόσο κατά τη μεταφορά τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα, όσο και κατά τη χορήγησή τους, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν απαραίτητο ένα ΑΜΚΑ για να μπορούν να διακινηθούν εκτός νοσοκομείου.

Έτσι γιατροί τόσο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας όσο και του Πειραιά εκτιμούν στο HealthReport.gr ότι πιθανώς τα φάρμακα που πουλήθηκαν παρανόμως συνταγογραφήθηκαν με την αξιοποίηση ΑΜΚΑ ασφαλισμένων οι οποίοι πιθανώς δεν το γνώριζαν καν.

Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr η πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά, σήμερα η συνταγογράφηση των φαρμάκων μπορεί να γίνει με την απλή πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ του ασθενούς, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα ξεκλειδώνει με τον συγκεκριμένο αριθμό.

«Γι’ αυτό έχουμε επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια στο υπουργείο Υγείας, ότι θα πρέπει να δοθεί ένα συγκεκριμένο PIN σε κάθε ασφαλισμένο ώστε να μην μπορεί κανείς να εισχωρήσει στα δεδομένα του και να συνταγογραφήσει φάρμακα με ένα απλό ΑΜΚΑ» σημειώνει.

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τη Αστυνομία ενώ στην όλη διαδικασία είναι πιθανό σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr να κληθούν να καταθέσουν και οι ασφαλισμένοι το ΑΜΚΑ των οποίων πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη πώληση των πανάκριβών φαρμάκων.

Πάντως η παράνομη αυτή πώληση φαρμάκων στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι αξιοποιήθηκαν τα ΑΜΚΑ ασθενών, δείχνει ξεκάθαρα πόσο ευάλωτα είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα στην προστασία των δεδομένων των ασθενών.

Άγνωστο παραμένει εάν η προστασία των δεδομένων των ασθενών θα μπορεί να επιτευχθεί τελικά έως τις 25 Μαΐου, οπότε και ξεκινά η εφαρμογή του νέου αυστηρού κανονισμού της Ε.Ε.

 

Πηγη:http://www.healthreport.gr