Πως ο κοροναϊός ‘επιβάλλει’ μεταρρυθμίσεις στα συστήματα υγείας

Ο κοροναϊός επιβάλλει μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής για πάντα. Η πανδημία αναγκάζει τους γιατρούς να στραφούν σχεδόν αποκλειστικά στην τηλεϊατρική. Καθώς εγκρίνει δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη νοσοκομείων και εργαζομένων στον τομέα της υγείας που πολιορκούνται από τη νόσο Covid-19, το Κογκρέσο μπορεί να ενισχύσει μερικά από τα χειρότερα στοιχεία του προβληματικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής ή μπορεί να αρχίσει να μεταμορφώνει το σύστημα, κάνοντας μόνιμες τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιβάλει η πανδημία.
Η απρόβλεπτη επένδυση της νόσου Covid-19
Η τηλεϊατρική είναι τώρα παντού. Για χρόνια οι γιατροί αντιστάθηκαν στην τηλεϊατρική, είτε επειδή ήταν πολύ δύσκολο να τη μάθουν, είτε, χειρότερα, επειδή κέρδιζαν περισσότερα χρήματα από μια επίσκεψη στο ιατρείο. Πέρυσι, μόλις το 22% των οικογενειακών ιατρών που ρωτήθηκαν χρησιμοποίησαν επισκέψεις με βίντεο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.
Η πανδημία ανάγκασε τους γιατρούς να κλείσουν τα γραφεία τους και να στραφούν σχεδόν αποκλειστικά στην τηλεϊατρική. Για κανονικές εγκυμοσύνες, πολλοί μαιευτήρες κάνουν τώρα τα περισσότερα προγεννητικά check-in με εικονικές επισκέψεις. Οι δερματολόγοι κάνουν διάγνωση σε λιγότερο απειλητικές παθήσεις του δέρματος, χρησιμοποιώντας κάμερες κινητών τηλεφώνων.
Αυτό είναι κρίσιμο επειδή η τηλεϊατρική είναι οικονομικά αποδοτική για θέματα που δεν χρειάζονται σωματική επαφή και ευκολότερη εργασία στην καθημερινή ζωή των ασθενών, ενώ ελευθερώνει τις επισκέψεις ιατρείου για ασθενείς με σύνθετες καταστάσεις. Επίσης, διευκολύνει τους γιατρούς να παρέχουν φροντίδα μετά από ώρες, μειώνοντας την δαπανηρή επείγουσα επίσκεψη στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης και την επείγουσα κλινική.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν αυξήσει σημαντικά το όριο για τη νοσηλεία των ασθενών, έτσι ώστε να διατίθενται περισσότερα κρεβάτια για τους ασθενείς με Covid-19. Μόνο οι βαριά άρρωστοι ασθενείς γίνονται δεκτοί. Αυτό έχει επιταχύνει δραστικά τη μείωση του αριθμού των νοσοκομείων κατά μία δεκαετία, καθώς διαδικασίες όπως η χημειοθεραπεία μεταφέρονται σε κλινικές και η χρήση της κατ ‘οίκον φροντίδας αυξάνεται.
Η θεραπεία για χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονία και εμφύσημα, μετατοπίστηκε αργά από τους γιατρούς που βλέπουν ασθενείς σε νοσοκομεία, σε επισκέψεις νοσοκόμων που φροντίζουν ασθενείς στο σπίτι. Γενικά, οι ασθενείς που θεραπεύονται στο σπίτι αναρρώνουν ταχύτερα, με λιγότερες εξετάσεις, λιγότερες επανεισδοχές και μεγαλύτερη ικανοποίηση. Και η φροντίδα στο σπίτι κοστίζει συνήθως λιγότερο από τη φροντίδα στα νοσοκομεία. Η νόσος Covid-19 έχει δείξει ότι ακόμη περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά χωρίς να νοσηλευτούν.
Η νόσος Covid-19 έχει επίσης μειώσει τη χρήση αναποτελεσματικών ή χαμηλής αξίας φαρμάκων, εργαστηριακών εξετάσεων, προγεννητικών παρεμβάσεων και διαγνωστικών και χειρουργικών διαδικασιών. Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής εκτιμά ότι κάθε χρόνο οι γιατροί συνταγογραφούν  περιττές εξετάσεις και θεραπείες αξίας πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι προσπάθειες πριν από τη νόσο  Covid-19 για τη μείωση της χρήσης αυτών των δοκιμών και θεραπειών, όπως το πρόγραμμα της Σοφής Επιλογής του American Board of Internal Medicine, δεν είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο.
Τώρα, για να διατηρηθεί ο εφοδιασμός με μάσκες, στολές, γάντια και κρεβάτια για τη θεραπεία της νόσου Covid-19, τα νοσοκομεία και τα  χειρουργικά κέντρα έχουν ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες. Δεν υπάρχουν ενέσεις στεροειδών για τα γόνατα, ούτε σπονδυλικές βίδες για τον πόνο στην πλάτη, ούτε σάρωση PET για καρδιακές παθήσεις.
Οι γιατροί δεν δέχονται ασθενείς που θα είχαν προηγουμένως νοσηλευτεί για μια σειρά δοκιμών για να αποκλείσουν σπάνιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που έφτασαν στο νοσοκομείο λίγες μέρες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο εισήχθησαν στο M.R.I. σαρώσεις, εργαστήρια και άλλες εξετάσεις για τον αποκλεισμό ασυνήθιστων καταστάσεων, όπως λοιμώξεων, που μπορεί να μοιάζουν με εγκεφαλικά επεισόδια.
 Οι γιατροί ήξεραν ότι μεγάλο μέρος αυτής της φροντίδας δεν ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο. Ένα πρόσφατο άρθρο του New England Journal of Medicine έδειξε ότι οι ασθενείς με πόνο αρθρίτιδας στο γόνατο τα πήγαν καλύτερα με φυσιοθεραπεία. Οι ασθενείς με σταθερό, μέτριο έως σοβαρό πόνο στο στήθος επιβιώνουν και αποφεύγουν τις καρδιακές προσβολές εξίσου καλά όταν υποβάλλονται σε θεραπεία με φάρμακα, παρά δαπανηρές διαδικασίες, όπως καθετηριασμοί και τοποθέτηση στεντ.
Και για πολλούς ασθενείς με πόνο στην πλάτη, η φυσική και η συμπεριφορική θεραπεία βοηθούν εξίσου με τις ενέσεις της σπονδυλικής στήλης ή τη χειρουργική επέμβαση. Η εξάλειψη των επιλογών χαμηλής αξίας και η νοσηλεία για περιττές εξετάσεις εξοικονομεί χρήματα χωρίς να  βλάπτει τους ασθενείς. Δυστυχώς, τα οικονομικά θα οδηγήσουν τους γιατρούς και τα νοσοκομεία να αναιρέσουν αυτές τις βελτιώσεις, εκτός εάν θεσπιστούν συγκεκριμένες πολιτικές για την προστασία και τη διατήρησή τους.
Οι εκλεκτικές διαδικασίες και η νοσηλεία ασθενών χωρίς σοβαρά ιατρικά προβλήματα δημιουργούν τα περισσότερα νοσοκομειακά κέρδη. Χωρίς αυτούς, και με πολύ δαπανηρούς ασθενείς μονάδων εντατικής θεραπείας, τα νοσοκομεία χάνουν χρήματα από την πανδημία.
Πηγή: https://www.healthweb.gr/