Πως συνδέονται ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες με καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος

Περισσότεροι από 1 στις 5 νέες περιπτώσεις καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος  παγκοσμίως αποδίδονται σε ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Η  υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και η χαμηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης ήταν οι σημαντικότεροι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν.

Ο αριθμός των περιστατικών που σχετίζονται με τη διατροφή διπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2018, σύμφωνα με μελέτη στο Πανεπιστήμιο Huazhong της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 184 χώρες και 7 γεωγραφικές περιοχές, εξετάζοντας  πέντε τύπους καρκίνου του γαστρεντερικούΠαχέος εντέρου, ήπατος, οισοφάγου, παγκρέατος και χοληδόχου κύστης/χοληφόρου οδού. Τα ποσοστά εμφάνισης των καρκίνων του ήπατος, παγκρέατος και παχέος εντέρου αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, επισημαίνουν για τα ευρήματα της μελέτης οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής),

Το 2018, το 21,5% των περιστατικών καρκίνου του γαστρεντερικού αποδόθηκε στη διατροφή.   Αύξηση εντοπίστηκε από 580.862 το 1990 σε 1.039.877 το 2018. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής παρουσίασαν το υψηλότερο διατροφικά αποδιδόμενο κίνδυνο καρκίνου.

Αναλυτικά τα ευρήματα:

  • Το 2018, το 21,5% (95% διάστημα αβεβαιότητας [UI], 19,1-24,5) των περιστατικών καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα παγκοσμίως οφείλονταν σε μη βέλτιστη διατροφή, ποσοστό σχετικά σταθερό από το 1990 (22,4%, 19,7-25,6).
  • Οι απόλυτες περιπτώσεις που οφείλονται στη διατροφή διπλασιάστηκαν από 580.862 (UI, 510.658-664.076) το 1990 σε 039.877 (UI, 923.482-1.187.244) το 2018.
  • Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (5,9%, UI, 4,2-7,9), η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων (4,8%, UI, 3,8-5,9) και η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης (3,6%, UI, 2,8-5,1) ήταν οι σημαντικότεροι διαιτητικοί παράγοντες κινδύνου το 2018 – μια μετατόπιση από το 1990, επίσης σημαντική ανησυχία ήταν η ανεπαρκής πρόσληψη μη αμυλούχων λαχανικών.

Ο Dr.Andrew T. Chan, από το Πανεπιστήμιο Harvard επεσήμανε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, προάγοντας έτσι τον καρκίνο. Ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός, αλλά οι ερευνητές συμφωνούν στην ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις διατροφής ως μέτρο πρόληψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιβάρυνση του καρκίνου του γαστρεντερικού ,που αποδίδεται στη διατροφή, ήταν υψηλότερη μεταξύ των ενηλίκων με ανώτερη εκπαίδευση και που ζούσαν σε αστικές περιοχές από ό,τι μεταξύ εκείνων με χαμηλότερη εκπαίδευση και κατοίκους στην ύπαιθροΟρισμένες διατροφικές συνήθειες έτειναν να είναι χειρότερες σε χώρες με υψηλότερο κοινωνικοδημαγραφικό δείκτη, συγκεκριμένα οι πιο ανεπτυγμένες περιοχές παρουσίασαν υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.

Συνεπώς πάνω από το 21% των περιπτώσεων καρκίνου του γαστρεντερικού παγκοσμίως σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και την ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διατροφή επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρκίνου, και προτείνουν στοχευμένες διατροφικές παρεμβάσεις ως στρατηγική μείωσης του κινδύνου.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/