Πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους, να αμυνθούν καλύτερα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και της λοίμωξης Covid-19, όπως επισημαίνει νέα μελέτη Ολλανδών επιστημόνων.

Η μελέτη τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολλανδικών νοσοκομείων βρήκε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον προηγούμενο χειμώνα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από το νέο κορωνοϊό. Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος. Δηλαδή, μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα, στα οποία φάνηκε ότι το περυσινό τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο ενισχύει την άμυνα των υγιών κυττάρων, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την αντίδραση των κυτταροκινών, ώστε να τα κύτταρα ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά όχι μόνο κατά των ιών της γρίπης, αλλά και κατά του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ρουμανικής καταγωγής καθηγητή λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας κ. Μιχάι Νετέα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv. Σύμφωνα με το Reuters, δήλωσαν ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προσφέρει μερική προστασία έναντι και των δύο λοιμώξεων. Τόσο της γρίπης όσο και της Covid-19, φέτος το χειμώνα».

Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους παγκοσμίως. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ’ εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Και άλλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη. Παραμένει άγνωστος ακόμη ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να παρέχει αυτή την αυξημένη προστασία.

Ο κορωνοϊός πιθανόν θα γίνει τόσο “ενδημικός” όσο η γρίπη

Την ίδια στιγμή, ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 είναι πιθανό να γίνει τόσο “ενδημικός” όσο ο ιός της γρίπης, όπως προειδοποίησε ο κ. Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Θεωρώ απίθανο να καταλήξουμε με ένα εμβόλιο που θα παρέχει πραγματικά αποστειρωτική ανοσία. Δηλαδή που να σταματά εντελώς τη μόλυνση, και είναι πιθανό αυτή η νόσο να επανεμφανίζεται και να γίνει ενδημική. Αυτή είναι η βασική εκτίμησή μου”, δήλωσε ο κ. Πάτρικ Βάλανς μιλώντας στην Επιτροπή Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας στο Λονδίνο.

“Βέβαια, καθώς η διαχείριση (σ.σ. της πανδημίας) βελτιώνεται και θα υπάρξει εμβόλιο που θα περιορίσει την πιθανότητα μόλυνσης και τη σοβαρότητα της νόσου… Στην πορεία θα αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με την ετήσια γρίπη. Πιθανότατα προς αυτήν την κατεύθυνση πηγαίνουμε”, δήλωσε ο κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας, σύμφωνα με το CNBC.

Προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού -και υπάρχουν μερικά που βρίσκονται στην Φαση 3 των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- δεν είναι πιθανό να εξαλείψει τον ιό ούτως ή άλλως.

 

 

Πηγή: https://www.healthpharma.gr/