Πως το μοντέλο Ισλανδίας συγκράτησε τα κρούσματα κοροναϊού

Η Ισλανδία παρέχει ένα παράδειγμα εγχειριδίου για το πώς να βγούμε από μια επικείμενη πανδημία: έχει δοκιμάσει περισσότερους ανθρώπους για κοροναϊό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη γη και ξεκίνησε ένα μήνα πριν ακόμη επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στα εδάφη της.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε  στο New England Journal of Medicine, ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Ισλανδίας και η deCODE Genetics, θυγατρική του αμερικανικού γίγαντα βιοτεχνολογίας Amgen, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ελέγχου που ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου – πριν προκληθεί η ασθένεια από τον ιό είχε ακόμη βαφτιστεί COVID-19 και περισσότερο από ένα μήνα πριν από την κήρυξη της παγκόσμιας πανδημίας.
Η μελέτη περιελάμβανε δύο μονάδες δοκιμής. Η πρώτη, από τις 31 Ιανουαρίου, στοχεύει άτομα με συμπτώματα λοίμωξης από κοροναϊό και άτομα που είχαν ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου – αρχικά στην Κίνα και στις περιοχές των Άλπεων της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας – ή σε άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με άλλους που στην πραγματικότητα μολύνθηκαν από τον ιό.
Διαπίστωσε ότι στα τέλη Μαρτίου, το 13,3 % των περισσότερων από 9.000 ατόμων που εξετάστηκαν ήταν θετικά. Η πρώτη περίπτωση μόλυνσης επιβεβαιώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου.
Σε ένα δεύτερο πρόγραμμα δοκιμών που ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου, η deCODE Genetics εξέτασε τον γενικό πληθυσμό ατόμων που δεν είχαν συμπτώματα κοροναϊού ή που είχαν ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, και δεν είχαν μπει σε καραντίνα. Εδώ, το ποσοστό των θετικών περιπτώσεων ήταν πολύ χαμηλότερο: μεταξύ 0,6% και 0,8%. Μέχρι τώρα, η Ισλανδία έχει πραγματοποιήσει δοκιμές σε 36.000 ανθρώπους, που είναι το 10% του πληθυσμού της.
Αυτό την  καθιστά μακράν τον  παγκόσμιο ηγέτη στις κατά κεφαλήν δοκιμές – 10 φορές περισσότερο από τη Νότια Κορέα, η οποία έχει κερδίσει πολλούς επαίνους σε όλο τον κόσμο για τη γρήγορη δράση της για να δοκιμάσει τους ανθρώπους της καθώς εξαπλώθηκε ο ιός. Η Νότια Κορέα έχει πραγματοποιήσει 10 δοκιμές ανά 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data.
Πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς 
Αυτό το επιθετικό πρόγραμμα δοκιμών στην Ισλανδία προφανώς βοήθησε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού επιτρέποντας στις υγειονομικές αρχές να εντοπίσουν άτομα που είχαν μολυνθεί και ήταν μεταδοτικά, αλλά δεν είχαν συμπτώματα ή νόμιζαν ότι είχαν μόνο κρυολόγημα ή γρίπη.
Όταν είπαν στους ανθρώπους ότι είχαν δοκιμαστεί θετικά, έπρεπε να απομονωθούν στο σπίτι έως και 10 ημέρες μετά την υποχώρηση του πυρετού τους ή έως ότου είχαν δοκιμαστεί αρνητικά για τον ιό. Και όποιος ήρθε σε επαφή μαζί τους έπρεπε να μπει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Εάν οι άνθρωποι που κατέληξαν να είναι θετικοί δεν είχαν δοκιμαστεί, πιθανότατα δεν θα είχαν αυτο-απομονωθεί  και θα μόλυναν τους γύρω τους εν αγνοία τους.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ισλανδία απέφυγε να κλείσει τις εγκαταστάσεις και τα δημοτικά σχολεία. Τα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια έκλεισαν στις 16 Μαρτίου, ενώ ακολούθησαν πισίνες, αθλητικοί χώροι, κινηματογράφοι, μπαρ και εστιατόρια.
Μέχρι στιγμής, η Ισλανδία έχει εντοπίσει 1.720 κρούσματα ιού, τα οποία είναι αναλογικά υψηλότερα σε σύγκριση με χώρες που ελέγχουν μόνο άτομα που έχουν νοσηλευτεί. Όμως, ο αριθμός των θανάτων από κοροναϊούς μόλις οκτώ ατόμων είναι κατά κεφαλήν μόλις το ένα δέκατο αυτού της Γαλλίας, για παράδειγμα. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας λέει ότι πιστεύει ότι έχει περάσει το πικ της πανδημίας που σαρώνει τον κόσμο και σχεδιάζει να ανοίξει ξανά τα γυμνάσια, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τους χώρους ομορφιάς στις 4 Μαΐου.
Η μελέτη απέδωσε και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.
Το ένα είναι ότι το 43% των ανθρώπων που είχαν θετικά αποτελέσματα είτε δεν είχαν συμπτώματα, ή τουλάχιστον δεν το έκαναν κατά τη διάρκεια της δοκιμής τους. Αυτό παρέχει περαιτέρω ενδείξεις ότι πολλοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί ή προ-συμπτωματικοί.
Πηγη: https://www.healthweb.gr/