Πόσα έχασαν οι γιατροί με τον ΕΦΚΑ! Όλα τα ποσά ανά κατηγορία

Μεγάλα ποσά από την τσέπη τους έχασαν οι γιατροί με τον ΕΦΚΑ.

Σοβαρές απώλειες τόσο σε εισοδήματα όσο και σε συντάξιμες αποδοχές έχουν σχεδόν όλοι οι γιατροί από το νέο ασφαλιστικό και τον νόμο Κατρούγκαλου που άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2017.

Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί έχασαν ακόμη και το 75% του εισοδήματός τους αν υπολογίσει κανείς τόσο τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και τη φορολογία. Από την άλλη, χαμένοι ήταν και οι συνταξιούχοι που είδαν τη σύνταξή τους να κατρακυλά ακόμη και κατά 25%.

Ο ιατρικός κόσμος ήταν ανάστατος από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης του νόμου Κατρούγκαλου.

Μάλιστα μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και διάφοροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη μήπως και γλιτώσουν την τελευταία στιγμή τα χειρότερα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ειδικά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι ήδη πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, προβαίνουν σε ανάκληση της λειτουργίας των ιατρείων ή εργαστηρίων τους επειδή το βάρος που καλούνται να σηκώσουν είναι δυσβάσταχτο.

Τι πληρώνουν με τον νόμο Κατρούγκαλου οι γιατροί ανά κατηγορία

-Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί

Βαρύ φορτίο κλήθηκαν να σηκώσουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί. Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς υπολογίζονται βάσει των καθαρών εισοδημάτων τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 μάλιστα υπολογίστηκαν βάσει των καθαρών εισοδημάτων που δήλωσαν το 2015. Από το 2ο εξάμηνο του 2017, οι εισφορές υπολογίστηκαν επί των εισοδημάτων του 2016.
Η συνολική καταβολή των εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 30%-32%, εκ των οποίων το 20% αφορά τη Σύνταξη, ποσοστό 6,95% την Υγεία και το 3%-4% αφορά τον Κλάδο Πρόνοιας και Στέγης Υγειονομικών.

Βέβαια οι πληρωμές δεν τελειώνουν εδώ καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχε κάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με τον νόμο Κατρούγκαλου εκτός από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες κυμαίνονται στο 30%, υπάρχε και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, του τέλους επιτηδεύματος και η προσαύξηση της προκαταβολής επί του φόρου κατά 20%.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να πρέπει να καταβάλουν από το 55% έως και το 75% των εισοδημάτων τους.

-Χτύπημα και στους νέους συνταξιούχους

Από τις σκληρές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος δεν γλίτωσαν ούτε οι νέοι συνταξιούχοι, αφού είδαν λιγότερα χρήματα στη τσέπη τους από ότι είχαν υπολογίσει.
Και αυτό διότι για τους νέους συνταξιούχους, προβλέπονταν μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία σημαίνουν μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 25%!

-Οι γιατροί μισθωτοί του δημοσίου

Σχετικά με τους μισθωτούς του Δημοσίου, όπως οι πανεπιστημιακοί ιατροί, οι στρατιωτικοί ιατροί, οι ιατροί του ΠΕΔΥ μη αποκλειστικής απασχόλησης κλπ, οι οποίοι ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, οι ασφαλιστικές εισφορές τους (για το ελεύθερο επάγγελμα) με βάση το νόμο Κατρούγκαλου,καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους, ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς.

Για τους μισθωτούς του Δημοσίου που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η καταβολή εισφορών για το ΤΣΑΥ είναι προαιρετική. Δήλωση χρειάζεται μόνο εάν επιθυμούν να πληρώνουν οι ίδιοι ως ασφαλισμένοι το σύνολο των εισφορών 20% για τον Κλάδο Σύνταξης του ΤΣΑΥ.

Να σημειωθεί ότι κάθε συνταξιούχος γιατρός με το νόμο Κατρούγκαλουλαμβάνει πλέον το κομμάτι της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ μία φορά για τη μία σύνταξη και το αναλογικό κομμάτι προσαυξάνεται σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Αξιοσημείωτο είναι πως το τσεκούρι σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων στην τετραετία 2016-2019, με το νέο ασφαλιστικό Κατρούγκαλουείχε υπολογισθεί στα 8,2δις, με βάση την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πηγη:http://www.healthreport.gr