Πόσα πλήρωσαν οι Έλληνες το 2018 για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν κάθε χρόνο οι Έλληνες ασθενείς για να αγοράσουν Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Τα σκευάσματα που δε θέλουν συνταγή γιατρούς και αγοράζονται κατ’ ευθείαν από το φαρμακείο, αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή για αυτοθεραπεία.

Μάλιστα παρά το ότι οι τιμές τους πήραν την ανιούσα το τελευταίο διάστημα λόγω της απελευθέρωσης των τιμών που θεσμοθέτησε το υπουργείο Υγείας, τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ «κλέβουν» μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί από την πρώτη στιγμή είχαν προειδοποιήσει ότι οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων με την απελευθέρωση των τιμών θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και της IQVIA για το 2018, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) κόστισαν στις τσέπες των Ελλήνων κοντά στα 265 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνα τα φάρμακα τα οποία ανήκουν στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά χρειάζονται συνταγή γιατρού. Και γι αυτά οι Έλληνες ασθενείς πλήρωσαν πολλά από την τσέπη τους.
Για τα συγκεκριμένα σκευάσματα το 2018 οι Έλληνες διέθεσαν συνολικά 115 εκατ. ευρώ από δικούς τους πόρους.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr