Πόση ώρα μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στα χέρια μας – Νέα μελέτη

Έως και εννέα ώρες – τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης Α – μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στην ανθρώπινη επιδερμίδα, στα χέρια μας, όπως αποδεικνύει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κυότο στην Ιαπωνία χρησιμοποίησαν στα εργαστηριακά τους πειράματα ανθρώπινο δέρμα που έλαβαν από νεκροτομείο. Στόχος ήταν να αποφύγουν να μολύνουν υγιείς εθελοντές.

Ανέμειξαν στη συνέχεια κύτταρα της επιδερμίδας με δείγματα του φονικού κορωνοϊού, που έχει μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, και του ιού της γρίπης Α, που επίσης μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων και την ανθρώπινη επαφή. Όπως διαπίστωσαν, ο ιός της γρίπης επέζησε για περίπου 1,8 ώρες στο δέρμα. Ενώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο κορωνοϊός επέζησε περίπου εννέα ώρες!

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίζει μια σαφώς υψηλότερη σταθερότητα στην ανθρώπινη επιδερμίδα απ’ ο,τι ο ιός της γρίπης Α», αναφέρουν στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Αποτελεσματική η χρήση του αντισηπτικού

Όταν αναμείχθηκαν τα δείγματα με βλέννα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ο κορωνοϊός επέζησε για περίπου 11 ώρες ενώ εκείνος της γρίπης 1,69. Αμφότεροι, πάντως, εξουδετερώθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα με τη χρήση αντισηπτικού χεριών που περιείχε αλκοόλ σε ποσοστό 80%. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι πληροφορίες που εξήγαγαν για το χρόνο επιβίωσης του κορωνοϊού στην επιδερμίδα, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων. Για την αποφυγή της μόλυνσης μέσω της επαφής. Επίσης δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Μολονότι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κύρια οδός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι μέσω σταγονιδίων, αλλά και αερογενώς, οι Ιάπωνες ερευνητές συμπεραίνουν:

«Η μελέτη δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να έχει υψηλότερες πιθανότητες μόλυνσης μέσω της επαφής απ’ ό,τι ο ιός της γρίπης Α. Είναι πολύ πιο σταθερός στην ανθρώπινη επιδερμίδα.

 

 

Πηγή: https://www.healthpharma.gr/