Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια το προσδόκιμο ζωής;

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να προβλέψουν εάν ένα άτομο μπορεί να ζήσει περισσότερο ή να πεθάνει νωρίτερα από τον μέσο όρο, εξετάζοντας το DNA του!

Οι ειδικοί έχουν αναλύσει τις γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής και έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα βαθμολόγησης. Οι άνθρωποι που κατατάσσονται στο 10% του πληθυσμού μπορεί να ζήσουν έως και 5 χρόνια περισσότερο από αυτούς που βαθμολογούν στο χαμηλότερο 10%!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Usher του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου οι ερευνητές εξέτασαν τα γενετικά δεδομένα από περισσότερα από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μαζί με τα αρχεία της ζωής των γονέων τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eLife, χρηματοδοτήθηκε από το UK Medical Research και το Ταμείο Έρευνας της ασφαλιστικής εταιρείας AXA.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 12 περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος, που συνδέονται με τη διάρκεια της ζωής, από τις οποίες πέντε δεν είχαν αναφερθεί μέχρι σήμερα.

Οι θέσεις του DNA μας με τη μεγαλύτερη επίδραση στη συνολική διάρκεια ζωής ήταν εκείνες που προηγουμένως είχαν συνδεθεί με θανατηφόρες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ασθενειών, που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Τα γονίδια που έχουν συνδεθεί με άλλους καρκίνους και δεν σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα δεν εμφανίστηκαν σε αυτή τη μελέτη. Αυτό υποδηλώνει ότι η ευαισθησία στον θάνατο που προκαλείται από αυτούς τους καρκίνους είναι είτε αποτέλεσμα σπανιότερων γενετικών διαφορών είτε κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι ερευνητές προσδοκούσαν να ανακαλύψουν γονίδια που επηρεάζουν άμεσα πόσο γρήγορα γερνούν οι άνθρωποι. Λένε ότι αν υπάρχουν τέτοια γονίδια, η επίδρασή τους τους ήταν πολύ μικρή για να εντοπιστούν σε αυτή τη μελέτη.

 

Πηγη:https://virus.com.gr