Πόσο πιθανή είναι η μυοκαρδίτιδα σε ασθενείς ή εμβολιασμένους κατά της CoViD

Τι δείχνουν δύο διεθνείς μελέτες για τη φλεγμονή στην καρδιά σε ασθενείς κορωνοϊού ή σε ανθρώπους μετά από εμβολιασμό.

Η οξεία μυοκαρδίτιδα – φλεγμονή του μυοκαρδίου – που προκαλείται από τον κορωνοϊό, συνέβη μόνο σε περίπου δύο ανθρώπους ανά 1.000 ασθενείς νοσηλευόμενους με Covid-19 (ποσοστό 0,24%), δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα. Στις περιπτώσεις αυτές των ασθενών με μυοκαρδίτιδα, είναι όμως πιο βαριά η λοίμωξη Covid-19 και σχετίζεται με πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδίως αν κάποιος έχει επίσης πνευμονία.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση, η οποία προκαλεί φλεγμονή στον μυ της καρδιάς, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της τελευταίας και του ηλεκτρικού συστήματος της, δυσκολεύοντας έτσι τη λειτουργία της ως αντλίας αίματος. Ένα επεισόδιο μυοκαρδίτιδας μπορεί να αποκατασταθεί μόνο του, να χρειαστεί θεραπεία ή να οδηγήσει σε μόνιμη καρδιακή βλάβη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Ενρίκο Αμιράτι του νοσοκομείου Νιγκουάρντα του Μιλάνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “Circulation” της American Heart Association, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 57.000 νοσηλευόμενους ασθενείς Covid-19 σε 23 νοσοκομεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Από αυτούς, οι 54 είχαν βέβαιη ή πιθανή οξεία μυοκαρδίτιδα.

Από τη μελέτη προέκυψαν τα εξής:

  • Περίπου 2,4 ασθενείς στους 1.000 εμφάνισαν οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω του κορωνοϊού.
  • Η οξεία μυοκαρδίτιδα συνέβη συχνότερα στους νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν είχαν πνευμονία (57,4%).
  • Όσοι είχαν τόσο οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω κορωνοϊού όσο και πνευμονία, εμφάνισαν θνησιμότητα 15%, έναντι μηδενικών θανάτων στην ομάδα των ασθενών με μυοκαρδίτιδα, αλλά χωρίς πνευμονία. Οι ασθενείς με πνευμονία ήσαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερης ηλικίας (45 ετών) έναντι εκείνων χωρίς πνευμονία (30 ετών).
  • Ο ένας στους πέντε με επιβεβαιωμένη μυοκαρδίτιδα (20,4%), εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν επίσης πνευμονία, χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη για την κυκλοφορία του αίματος τους ή πέθαναν στο νοσοκομείο.

“Μολονότι η Covid-19 αφορά έναν ιό που πρωτίστως οδηγεί σε οξεία αναπνευστική νόσο, υπάρχει και μια μικρή ομάδα ατόμων που επίσης παθαίνουν καρδιακές επιπλοκές”, τόνισε ο δρ Αμιράτι. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι το ποσοστό μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με την Covid-19, μπορεί να κυμαίνεται διεθνώς από 1,2 έως 5,7 περιστατικά ανά 1.000 νοσηλευόμενους ασθενείς.

“Η ανάλυση μας δείχνει ότι, αν και σπάνιοι, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με οξεία μυοκαρδίτιδα σχετιζόμενη με λοίμωξη Covid-19 έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, έως περίπου στο 70,5% των περιπτώσεων, παρόλο που η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι πολύ νεότερη της αναμενόμενης, στα 38 έτη”, δήλωσε ο ερευνητής Μάρκο Μάτρα, καθηγητής Καρδιολογίας του ιταλικού Πανεπιστημίου της Μπρέσια.

 

 

Πηγη: https://www.iatronet.gr/