Πώς η παχυσαρκία μπορεί να συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η παχυσαρκία  μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της  νόσου του Αλτσχάιμερ  και η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να επιβραδύνει  τη γνωστική έκπτωση , σύμφωνα με μια  μελέτη που  δημοσιεύτηκε στο  Journal of Alzheimer’s Disease .

Οι ερευνητές ανέλυσαν σαρώσεις εγκεφάλου περισσότερων από 1.300 ατόμων και συνέκριναν τα μοτίβα της φαιάς ουσίας των ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ με αυτά των υγιών συμμετεχόντων.

Συνέκριναν επίσης σαρώσεις εγκεφάλου ατόμων με παχυσαρκία με άτομα χωρίς την πάθηση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν εγκεφαλικούς χάρτες ατροφίας της φαιάς ουσίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η παχυσαρκία και η νόσος του Αλτσχάιμερ επηρεάζουν τη φαιά ουσία με παρόμοιο τρόπο, υποδηλώνοντας ότι και τα δύο θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον ίδιο τύπο νευροεκφυλισμού στον εγκέφαλο.

Γκρίζα ουσία στον εγκέφαλο και νόσος Αλτσχάιμερ

Η φαιά ουσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι πλάκες μπορούν να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο και να μειώσουν την ποσότητα της φαιάς ουσίας, οδηγώντας σε μείωση της υψηλότερης λειτουργίας, σύμφωνα με μια  έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2021. 

Η γνωστική λειτουργία , η κινητική λειτουργία και η μνήμη μειώνονται καθώς η φαιά ουσία συρρικνώνεται.

«Αυτή η μελέτη συμβάλλει σημαντικά στην αυξανόμενη απόδειξη των επιβλαβών επιπτώσεων της παχυσαρκίας – μια πολυσυστημική ασθένεια που συνδέεται με μεταβολικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιπτώσεων στο κεντρικό νευρικό σύστημα – στη γνωστική λειτουργία, τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε  ο Δρ, Scott Kaiser , γηρίατρος και διευθυντής γηριατρικής γνωσιακής υγείας για το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης του Ειρηνικού στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John’s στην Καλιφόρνια.

«Δείχνει ότι ο νευροεκφυλισμός (ή η απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων που αποδεικνύεται από την αραίωση του φλοιού) μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς που οδηγούν αυτόν τον κίνδυνο», δήλωσε ο Kaiser . «Αυτό προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων σχετικά με τους «τροποποιήσιμους» παράγοντες κινδύνου για άνοια, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε – ή να αποφύγουμε – για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή και να μειώσουμε τον μελλοντικό μας κίνδυνο να αναπτύξουμε άνοια. Και όταν πρόκειται για την άνοια, οι ειδικοί προτείνουν ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί με την αντιμετώπιση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου».

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία

Οι ειδικοί λένε ότι η νέα μελέτη ενισχύει προηγούμενες έρευνες που συνδέουν την παχυσαρκία με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και επισημαίνουν την αραίωση του φλοιού ή την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, ως μία από τις πιθανές αιτίες.

Ο Filip Morys , PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ στον Καναδά και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η μείωση του βάρους στη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

Η παχυσαρκία  κατά τη μέση ηλικία που είναι πιο επιβλαβής, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο  Frontiers in Nutrition .

“Πιστεύεται ότι η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο από την παχυσαρκία για άνοια”, δήλωσε  ο Δρ. Glen Finney , διευθυντής του Προγράμματος Μνήμης και Γνώσης Geisinger και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Greater Pennsylvania Chapter of the Alzheimer’s Association.

«Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία είναι ένας από τους πολλούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο όψιμης έναρξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως και τα σχετικά προβλήματα υγείας όπως ο  διαβήτης . Είναι ο πιο σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την άνοια που επηρεάζει τον αμερικανικό πληθυσμό», δήλωσε o Finney.

Το υπερβολικό βάρος στη μέση ηλικία

Το υπερβολικό βάρος στα  μέσα της ηλικίας  μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας δεκαετίες αργότερα.

Οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερο  δείκτη μάζας σώματος  (ΔΜΣ) είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα υγείας νωρίτερα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  BMJ Open . Η ευπάθεια είναι ένας υψηλότερος κίνδυνος πτώσης, τραυματισμών, νοσηλείας και επιπλοκών λόγω νοσηλειών.

Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει άνδρες και γυναίκες, αλλά οι περισσότερες γυναίκες είναι υπέρβαρες στη μέση ηλικία. Σύμφωνα με την  Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης , το επιπλέον βάρους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης  καρδιαγγειακών παθήσεων ,  διαβήτη τύπου 2 ,  υψηλής αρτηριακής πίεσης ,  οστεοαρθρίτιδας και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους κατά τη μέση ηλικία περιλαμβάνουν:

  • Επιβράδυνση του μεταβολισμού
  • Η άλιπη μάζα σώματος μειώνεται και το σωματικό λίπος αυξάνεται – το λίπος καίει λιγότερες θερμίδες από τους μυς
  • Μείωση της φυσικής δραστηριότητας

Πώς να αποτρέψετε την αύξηση βάρους

Η πρόληψη της παχυσαρκίας και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους περιλαμβάνει διάφορες στρατηγικές, σύμφωνα με  το Harvard Health :

  • Αύξηση  υγιεινών τροφών  στη διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών
  • Μείωση των ανθυγιεινών τροφίμων με επεξεργασμένα δημητριακά και σάκχαρα, λευκές πατάτες, κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα
  • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
  • Μείωση του χρόνου που κάθεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Βελτίωση του ύπνου
  • Μείωση του στρες

 

Πηγη: https://healthmag.gr/