Το σύστημα των παραπομπών ξεκινά να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εξαιρούνται από αυτό τα επείγοντα περιστατικά.
Σφιχτό πλαίσιο πρόσβασης των πολιτών σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και εξειδικευμένους γιατρούς, διαμορφώνει η νέα απόφαση του υπουργού Υγείας για τις παραπομπές.
Το νέο σύστημα στερεί από τον ασθενή τη δυνατότητα να επιλέξει σε τι γιατρό και νοσηλευτικό ίδρυμα θα καταφύγει για το πρόβλημα της υγείας του.
Την πρόσβαση “ξεκλειδώνει” ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα τον παραπέμπει σε:
- Δημόσια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ).
- Δημόσια μονάδα δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας (νοσοκομεία).
- Ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους και ενδοκρινολόγους).
Ο οικογενειακός ιατρός, δηλαδή, αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενεργώντας ως “πλοηγός”.
Το σύστημα των παραπομπών ξεκινά να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εξαιρούνται από αυτό τα επείγοντα περιστατικά.
Παραπομπές
Περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες παραπομπών:
- Την άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό.
- Την προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό.
- Την παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.
Για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, έπειτα από την παραπομπή, απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).
Επισκέψεις
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός των επισκέψεων, αλλά δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού.
Δεν καταργείται, επίσης, η ελεύθερη επιλογή ιατρού.
Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους.
Gate keeping
Το παραπάνω σύστημα θυμίζει έντονα το “gate keeping” (θυρωρός – φύλακας της εισόδου), που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου την πρόσβαση επιτρέπει μόνον ο οικογενειακός γιατρός (general practitioner).
Το συγκεκριμένο σύστημα, ωστόσο, έχει προκαλέσει μία σειρά από δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να εκφράζεται έντονος προβληματισμός από ιατρικούς φορείς.
Οι Βρετανοί πολίτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομείο ή ειδικούς γιατρούς και παρατηρούνται επιπλοκές ή και θάνατοι από καθυστερημένες παραπομπές.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα παραπομπών και η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας είναι ελεύθερη.
Πηγη:http://www.iatronet.gr