Πώς συμβάλλει η τεχνητή νοημοσύνη στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Νέα έρευνα, που ανακοινώθηκε χθες, στο πλαίσιο του Αμερικανικού Συνεδρίου Αναπαραγωγικής Ιατρικής, υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή έκβαση των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι γυναίκες, που έχουν αποβάλλει ή που τα μωρά τους έχουν πεθάνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν ξεχνάνε ποτέ την οδύνη που ένιωσαν, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Το ταξίδι προς τη μητρότητα δεν έχει πάντα ευτυχή κατάληξη – κάτι που συμβαίνει και όταν εφαρμόζεται κάποια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – και για να ολοκληρωθεί με επιτυχία ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση ενός υπολογιστή, που θα αξιολογεί την ποιότητα και την κατάσταση του εμβρύου, θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ.

Οι μισές αποβολές προκαλούνται από έναν μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων στο έμβρυο.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι, όταν ένας υπολογιστής με τεχνητή νοημοσύνη “βλέπει” εικόνες εκατοντάδων εμβρύων, μπορεί να προβλέψει ποια θα γεννηθούν υγιή, με ακρίβεια 85%.

Μάλιστα η διεθνής επιστημονική ομάδα από το Imperial College του Λονδίνου και από το Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ, λέει ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη για χρήση εντός πέντε ετών, αλλάζοντας την θεραπεία της υπογονιμότητας.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Nikica Zaninovic από το Πανεπιστήμιο Cornell, είπε: “Εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει τα φυσιολογικά έμβρυα και εκείνα που έχουν μη φυσιολογικά χρωμοσώματα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα ποσοστά αποβολών και θνησιμότητας. Αυτό είναι κάτι καινούριο και το ποσοστό επιτυχίας 85% είναι τεράστιο”.

Οι ερευνητές λένε ότι τα νοσοκομεία και οι κλινικές γονιμότητας δεν θα χρειάζεται να αγοράσουν τον υπολογιστή. Αντ ‘αυτού θα μπορούσαν απλώς να στέλνουν φωτογραφίες του εμβρύου και να λαμβάνουν τα αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης, με το παρατσούκλι “The Beast”, λαμβάνει φωτογραφίες του εμβρύων κάθε δέκα λεπτά και μετά τη σκυτάλη παίρνουν οι εμβρυολόγοι, για να αποφασίσουν ποια είναι φυσιολογικά και ποια όχι. Η εξέταση των εικόνων και όχι η μελέτη ενός εμβρύου με το μικροσκόπιο μπορεί να μειώσει τους κινδύνους βλάβης, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Πηγη:http://healthmag.gr/