Π. Αρκουμανέας: Rapid test σε νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την διαχείριση της πανδημίας πλέον θα διεξάγονται μαζικά rapid test στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ  ανέφερε ότι σήμερα πιθανότατα να ανακοινωθούν πάλι 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες.

Μετά τη καταγραφή μεγάλου αριθμού θετικών στο SARS-CoV-2 στη Βόρεια Ελλάδα, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρεθούν άμεσα στην Κομοτηνή και στη Δράμα.

Στόχος είναι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα,  σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, σχολιάζοντας ότι οι υπερμεταδότες είναι το 10% η διασπορά που προκαλούν φτάνει στο 80%. Εκεί ελέγχονται και οι μαθητές σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εξετάζοντας εάν πρόκειται για συρροή ή όχι.

Θωράκιση του ΕΣΥ

Ήδη το σύστημα Υγείας δέχεται πίεση, κατά τα λεγόμενα του κ. Αρκουμανέα, ο οποίος υποστήριξε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα φέρει αποτελέσματα και αναμένεται να αποδώσουν σε δύο εβδομάδες, κυρίως στην περιφέρεια που είναι πιο εύκολη η διαχείριση των κρουσμάτων.  Μάλιστα υποστήριξε ότι η μετακίνηση είναι ο «νούμερο ένα» λόγος της διασποράς.

Για την ενίσχυση του συστήματος υγείας  έγιναν 6.000 προσλήψεις, λειτουργούν 450 κινητές μονάδες ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα, οι ΜΕΘ από 550 πλησιάζουν τις 1000. Η πίεση στο σύστημα υγείας αποδίδεται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στην είσοδο μας στον χειμώνα. Προς το παρόν δεν υπάρχει αναμονή για ΜΕΘ, ενώ ο κ. Αρκουμανέας διαβεβαίωσε ότι θα αγγίξουμε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην διάθεση κλινών ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το πρόεδρο του ΕΟΔΥ, το σύστημα είναι αρκετά πιο προετοιμασμένο για την επέλαση της πανδημίας. Ήδη διενεργούνται πολλά περισσότερα τεστ, από 800 στην αρχή της πανδημίας, την προηγούμενη εβδομάδα  προσέγγισε ο αριθμός τους τις 30.000  τεστ σε μία ημέρα.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/