Π. Γεωργακόπουλος: Το σύστημα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Κάποτε αυτό το σύστημα [ΠΦΥ] πρέπει να βρει και την ισορροπία του και το βηματισμό του», δήλωσε στο περιθώριο του 9ου Pharma & Health Conference, o Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Π. Γεωργακόπουλος.

«Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα ότι το σύστημα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού προσδιοριστούν οι διακριτοί ρόλοι του κάθε γιατρού ανάλογο σε ποιο επίπεδο περίθαλψης και τομέα δουλεύει», προσέθεσε, ξεκαθαρίζοντας όμως πως οι γιατροί, όπου και αν δουλεύουν, θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες συνταγογράφησης.

«Οι στρεβλώσεις δημιουργούνται επειδή αυτοί που ελέγχουν το σύστημα το αφήνουν ανεξέλεγκτο», διευκρίνισε ο κ. Γεωργακόπουλος. «Οι έλεγχοι ήταν θεσμοθετημένοι αλλά δεν γίνονταν και γιατί δεν υπήρχε προσωπικό και γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εργαλεία. «Σήμερα στον ΕΟΠΥΥ έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και προσπαθούμε να τα βάλουμε σε εφαρμογή για να δούμε αν η συμπεριφορά των λειτουργών της υγείας και όσων ασχολούνται με την υγεία υπακούει στους κανόνες. Αν αποκλίνει από αυτούς τους κανόνες τότε κάτι τρέχει και αυτό το πρόβλημα πρέπει να το διερευνήσουμε. Δεν είναι ο στόχος να βάζουμε μόνο διοικητικές κυρώσεις αλλά να προσδιορίζουμε έγκαιρα τις όποιες αποκλίσεις για να μπορούμε να συγκρατούμε τις παραβατικότητες που παρουσιάζονται και θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται».

 

Πηγη:https://virus.com.gr