Ραγδαίες οι εξελίξεις στον τομέα της Ιατροδικαστικής επιστήμης

Τι αναφέρθηκε στο 26ο Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής στην Αθήνα
Στις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των Ιατροδικαστικών Επιστημών
που έχουν άμεσο αντίκτυπο και συνδέονται στενά με την απονομή της δικαιοσύνης και την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εστιάστηκαν οι ομιλητές στο 26ο Τριετές Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής (IALM) που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την Οργανωτική Επιτροπή στελέχωσε επάξια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών. Περισσότερους από 650 συνέδρους από 54 χώρες καλωσόρισε η τέως Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Πρόεδρος του Συνεδρίου κα Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία ανέφερε ότι το πολυαναμενόμενο IALM 2024 αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στον χώρο της Ιατροδικαστικής επιστήμης, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες: «είναι προφανές ότι ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου της Ιατροδικαστικής επιστήμης.

Από το 1990 έχουμε δει την αυξανόμενη σημασία του DNA, την παγκόσμια υιοθέτηση προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας, τη μοριακή νεκροτομή, την Ιατροδικαστική απεικόνιση, το ενδιαφέρον για αδιαμφισβήτητη Ιατροδικαστική γνωμάτευση.

Γενικότερα, στις μέρες μας βλέπουμε την αυξημένη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της εγκληματολογικής έρευνας και, πιο πρόσφατα, της τεχνητής νοημοσύνης».

Για το συγκεκριμένο συνέδριο τόνισε τα εξής: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, γιατί υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξετάσουμε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην κοινωνία μας και να τονίσουμε σχετικά τη σημασία των ερευνών μας και των πρακτικών της Ιατροδικαστικής επιστήμης». Ολοκληρώνοντας, δε, ευχαρίστησε το Προεδρείο του IALM, την Οργανωτική Επιτροπή και τους παρισταμένους, ενώ ειδική μνεία έγινε στην Convin, διοργανώτρια εταιρία του Συνεδρίου για την υποστήριξη, μέσω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας της. Τα επιστημονικά βλέμματα τράβηξε η εισήγηση του Κεντρικoύ Ομιλητή του Συνεδρίου, Καθηγητή κου Ramon Brugada, Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών της Χιρόνα (IDIBGI) στην Ισπανία, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Ανεξήγητος αιφνίδιος θάνατος: Η χρήση της μοριακής νεκροτομής».

 

 

 

Πηγη:HealthDaily