Σήμα κινδύνου από τον FDA για τα laser ανάπλασης κόλπου

Αυστηρή προειδοποίηση για τη χρήση συσκευών, κυρίως laser και ραδιοσυχνοτήτων,  για ανάπλαση, αναζωογόνηση και σύσφιγξη του κόλπου εξέδωσε ο αμερικάνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι κατασκευαστές των εν λόγω μηχανημάτων ισχυρίζονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, την ακράτεια ή τη σεξουαλική λειτουργία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του FDA, αυτές οι συσκευές καταστρέφουν ή αναπλάθουν τον κολπικό ιστό, αλλά κρύβουν σοβαρούς κινδύνους και δεν συνοδεύονται από επαρκείς αποδείξεις ότι επιτυγχάνουν τα αποτελέσματα που υποσχονται. Ο FDA έχει εγκρίνει τη χρήση τέτοιων συσκευών για την καταστροφή μη φυσιολογικού ή προκαρκινικού τραχηλικού ή κολπικού ιστού, αλλά και κονδυλωμάτων και άλλων σοβαρών παθήσεων. Ωστόσο, η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εν λόγω συσκευών δεν έχει αξιολογηθεί ή επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό για κολπική ανάπλαση. Αντιθέτως, έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες όπως εγκαύματα, υπερτροφικές ουλές, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή ή και χρόνιο πόνο.

Ο FDA ζητάει εξηγήσεις από κατασκευαστές των συσκευών, σύμφωνα με το Medscape είναι 7 στον αριθμό, καταγγέλλοντας τους για ακατάλληλη χρήση των συσκευών τους, ενώ συνεχίζει να παρακολουθεί αναφορές επιπλοκών από τη χρήση για την κολπική αναζωογόνηση. Τονίζει, δε, ότι σχετική διαφήμιση είναι παραπλανητική. Οι εταιρίες έχουν 30 ημέρες να απαντήσουν στις αιτιάσεις του Οργανισμού, διαφορετικά θα λάβει περαιτέρω δράσεις.

«Η χρήση τέτοιων laser έχει γίνει και στην Ελλάδα και αναμένεται το Υπουργείο Υγείας να τοποθετηθεί. Το ιατρείο μας πάντα συστήνει στο καταναλωτικό κοινό να μην παρασύρεται από παραπλανητικές διαφημίσεις για επεμβάσεις χωρίς νυστέρι ή «θαυματουργά» νέα μηχανήματα”, αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός Πέτρος Σαράκης.

 

Πηγη:https://virus.com.gr