Φορτηγά που μεταφέρουν δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χολέρας δια στόματος (OCV) έφτασαν στη Δαμασκό της Συρίας.
Από τότε που ανακοινώθηκε η επιδημία στις 10 Σεπτεμβρίου, έχουν αναφερθεί δεκάδες χιλιάδες ύποπτα περιστατικά οξείας υδαρής διάρροιας (AWD) σε όλες τις επαρχίες.
«Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά κινδυνεύουν να προσβληθούν από την ασθένεια, αλλά τα παιδιά συχνά φέρουν το βάρος της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου. Η έγκαιρη προμήθεια και παράδοση των εμβολίων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη UNICEF καθώς συνεχίζουν να αναφέρονται κρούσματα στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF για τη Συρία, Γκάντα Κατσάτσι.
Τα εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν σε μια εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου για να φτάσει σε ευάλωτα άτομα στις επαρχίες που έχουν πληγεί πολύ: Χαλέπι, Αρ-Ράκα Αλ-Χασάκε και Ντέιρ εζ-Ζορ.
«Η χολέρα είναι μια απειλή για τη δημόσια υγεία που επηρεάζει την υγεία των πληθυσμών και επιβάλλει σημαντικό κόστος στα δημόσια συστήματα υγείας.
Η άφιξη του εμβολίου κατά της χολέρας αντικατοπτρίζει τις συλλογικές προσπάθειες όλων των εταίρων στο έδαφος για τον περιορισμό της εξάπλωσης της χολέρας και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής υγειονομικής απόκρισης για την προστασία, την προώθηση και τη διασφάλιση της υγείας όλων των Σύριων που έχουν ανάγκη σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Δρ Iman Shankiti. , Εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία.
«Αυτά τα εμβόλια αποτελούν μέρος μιας συνολικής απάντησης και για να περιορίσουμε το ξέσπασμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, την αύξηση της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και την παροχή θεραπείας στους πληγέντες ασθενείς», πρόσθεσε ο Δρ Shankiti.
Ο ΠΟΥ και η UNICEF, μαζί με το Υπουργείο Υγείας, εφαρμόζουν μια πολυτομεακή προσέγγιση για τον έλεγχο της επιδημίας.
Οι υπηρεσίες κινητοποιούν κρίσιμα είδη νερού, υγιεινής και αποχέτευσης (WASH) και προμήθειες υγείας, υπηρεσίες ανταπόκρισης και τεχνογνωσία στις πληγείσες επαρχίες.
Αυτό περιλαμβάνει την παροχή κιτ και προμηθειών θεραπείας της χολέρας, συμπεριλαμβανομένων ταχέων διαγνωστικών τεστ και δισκίων για κατ’ οίκον επεξεργασία νερού.
Η UNICEF υποστηρίζει τη διανομή υποχλωριώδους νατρίου για την αύξηση των δόσεων χλωρίου και της συγκέντρωσης σε οικιακές πηγές νερού για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Η UNICEF δεσμεύει τις κοινότητες μέσω επιλεγμένων μέσων και διαλόγων, επισκέψεων από πόρτα σε πόρτα και βασικών μηνυμάτων για τα αίτια, τα συμπτώματα και την πρόληψη της χολέρας.
Ο ΠΟΥ εργάζεται για τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του νερού σε περιοχές υψηλού κινδύνου, την ενίσχυση της επιτήρησης της χολέρας σε περιοχές υψηλού κινδύνου σε εγκαταστάσεις υγείας και κοινοτικά επίπεδα και την ενίσχυση των εργαστηριακών ικανοτήτων.
Ο ΠΟΥ, η UNICEF και οι εταίροι υγείας υποστήριξαν επίσης τη δημιουργία σημείων επανυδάτωσης από το στόμα και κέντρων θεραπείας διάρροιας και εργάζονται για την κλιμάκωση των εθνικών ικανοτήτων για τη διαχείριση κρουσμάτων χολέρας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των υπηρεσιών θεραπείας της χολέρας στο επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να διασφαλιστεί ότι εξυπηρετούνται όλες οι κοινότητες.
«Ενώ όλοι εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε επειγόντως σε αυτό το ξέσπασμα, είναι εξίσου σημαντικό να επενδύσουμε στα συστήματα υγείας και WASH που στηρίζουν τις βασικές υπηρεσίες που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα τα ευάλωτα παιδιά και οι οικογένειες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Kachachi.
Πηγη: https://www.news4health.gr/